Pages

Monday 6 May 2024

Белгийци правят първата водородна инсталация в Намибия

Белгия и Намибия имат амбицията да отворят нова страница е международните отношения в областта на енергетиката. Първата стъпка е изграждането на инсталация за зелен водород в южната част на Африка.

Picture: CMB.TECH

За символичното зареждане на първия камион отиде лично да кралят на Белгия Филип. Многомилиардната инвестиция е реализирана от базирана в Антверпен корабна компания CMB.TECH. Очаква се на пълна мощност да заработи до края на годината.

Присъствието на краля е повод на инвеститорите и местната администрация да подпишат ново споразумение за сътрудничество по проекти в пристанищната инфраструктура на  Намибия. Плановете са за строеж на чисто нов порт за акостиране и съхранение на „зелени горива“, който да се превърне в център за зелена индустрия и логистика.

Първото зареждане в присъствието на белгийския крал

При откриването на инсталацията е заявено, че амбицията на Намибия е до 2050 г. да бъде климатично неутрална.

Страната има голям потенциал по отношение на генерирането на зелена енергия, както вятърна, така и слънчева енергия и да го използва за производство на зелен водород. Към момента в региона са инсталирани 7000 слънчеви панела. 

Средносрочната програма е да произвежда от 10 до 15 милиона тона водород годишно.


В дългосрочен план се мисли освен инсталация да има на порта и  завод за зелен амоняк, с който директно да се презареждат акостиралите големи, разказа белгийската обществена телевизия VRT. Излишъците могат да се изнасят в Европа като суровина за химическата промишленост.

No comments:

Post a Comment