Pages

Monday 6 May 2024

Тежката индустрия на Белгия и Нидерландия е отделила по-малко CO2 през 2023 г.

Големите индустриални предприятия на Белгия са отделили по-малко парникови емисии през 2023 година в сравнение с година по-рано, съобщава националната агенция „Белгия, цитирана от вестниците HLN и De Tijd.

Снимката е илюстративна. Личен архив

Причините са производствените проблеми на предприятията, по-малко произведената продукция, породена от кризата в Украйна.

Според регистъра 280 предприятия попадат в обхвата на Европейската схема за търговия с емисии (СТЕ). Това са основните производители на цимент и стомана, химически заводи, рафинерии, електроцентрали и авиокомпании за вътрешноевропейски полети.

Поради високите цени на енергията и слабото търсене, много индустриални компании през изминалата година са намалили производството си.

Най-осезателно е в химическия сектор е показателно където е регистриран спад между 65 и 73% за цялата 2023 г., според данни на браншовата организация Essenscia.

Освен намалялата продукция, в края на миналата година две от водещите фламандски промишлени инсталации са били спрени за планови ремонти, допълва регионалната Агенция за енергия и климат.

Отвъд условната граница – в съседна Нидерландия също отчитат спад на отделените емисии CO2. Големите енергоемки компании са отделили 4,26 милиона тона по-малко парникови газове през миналата година в сравнение с 2022 г., което е спад от 10,5%. Причините са същите – свито производство и по-малко работа заради финансовата криза, налегнала Европа вследствие на руско-украинския конфликт.

Множество компании от тежката индустрия изпитват затруднения дори през 2024 година. Някои от тях заявиха, че нужна кардинална нормативна промяна за излизане от ситуацията и да бъдат отново конкурентоспособни на световния пазар.

„В разгара на енергийната криза Европа стана свидетел на реално унищожаване на търсенето и затваряне на индустриални предприятия, за които не е ясно дали ще се появят отново на европейска земя“, каза наскоро генералният секретар на ключовата организация Eurelectric Кристиан Руби. Заедно с неговия колега от сдружението Cefic Марко Менсинк се обединиха, че още с първите си дни новоизбраната ЕК трябва да излезе с план за улесняване на достъпна и чиста електрификация на промишлеността, създаване на необходимата мрежова инфраструктура. 

Двете сдружения подписаха документ, в който се казва, че електроенергийната индустрия и енергоемките предприятия ще обединят усилията си, за да повишат промишлената конкурентоспособност на Европа в икономика с нулево нетно потребление.

No comments:

Post a Comment