Pages

петък, 10 май 2013 г.

Инвеститори искат енергийни договори на масата


Разпореждането за ограничаване работата на зелените централи е незаконно, липсва и информация кои точно производители са ограничавани, в каква степен, по какъв график и по какви правила се преценява необходимостта да бъде ограничавана една или друга централа, още повече, че вятърните и слънчевите централи произвеждат само 6% от електроенергията в страната.

Енергийната система на страната не е пред колапс, че няма опасност за електроснабдяването, твърдят в разпространено писмо до медиите соларният бизнес, който настоява за повече прозрачност и при разходите на държавните дружества. 

Хората, според ВЕИ секторът, трябало да знаят за теглените от енергийните предприятия кредити, колко ще плащат за парникови емисии, приходите от произведената енергия от топлоцентралите, договорите за ремонти и доставки в АЕЦ „Козлодуй“ и в конвенционалните централи.

Асоциацията призовава министърът да обяви причините за тежкото финансово състояние на НЕК за забавянето с месеци на плащанията към производителите на електрическа енергия, крайните снабдители и останалите контрагенти.

До ограничаването на зелените централи се стигна след като почти спря изностът на ток от страната за съседните страни, а вътрешното потребление драстично спадна спрямо миналата година заради топлото време. Сред страните с преустановен износ е Турция. Мотивът на икономическото министерство е, че страната е поискала тази мярка, за да синхронизира енергийната си система с европейската. Фирми-износители обаче твърдят, че прекъсването е заради високата такса за пренос, по този начин на Анкара излизало по изгодно да търгува с Унгарния вместо с България. Василев разкри, че имало начин да се възобновят доставките от юли, но всичко зависело от преговорите, които се водят в момента.