Pages

сряда, 12 юни 2013 г.

Лондон и Москва създават експертна група

Правителствата на Русия и Великобритания смятат учредят съвместна експертна група, която да разглежда проекти на фирми от двете страни в областта на енергетиката, стана ясно след среща между министърът на енергетиката Едуард Дейли и вицепремиерът Аркадий Дворкович. По време на разговора са присъствали и представители на BP и Royal Dutch Shell.

Русия има намерение да си партнира с британските компании не само в проучването на руския арктически шелф, но и по проекти в други части на света, където BP и Royal Dutch Shell търсят за нефтени и газови находища, разкри днес на пресконференция в Лондон британският министър.

На този етап с руските партньори се договорихме да поддържаме постоянен контакт и ежегодно да провеждаме срещи на правителствено ниво, на които да обсъждаме най-новите проекти и проблеми в газовия отрасъл и атомната енергетика, обясни още Дейли.



Месец преди проведената среща руският монополист „Газпром“ даде твърда заявка, че смята да разшири позициите си на Острова като участва в изграждането на атомни централи. Шефът на корпорацията Сергей Кириенко дори очаквал първите преговори да започнат с Rolls-Royce още тази година.


АЕЦ в Бразилия
Същевременно от монополиста се похвалиха, че смятат да строят АЕЦ и ВЕЦ и в Бразилия. По време на семинар заместник-генералният директор на „Росатом“ е обсъдил няколко проекта с президента на Eletronuclear Отон Луис Пинейро (подразделение на най-голямата енергийна компания в страната Eletrobrás. Двамата са се обединили около тезата, че трябва да се развиват както атомната, така и ВЕИ секторът, за да се намали зависимостта от водната енергетика.

Плановете на Eletronuclear са до 2020 година да построят между 4 и 8 ядрени централи. В момента ВЕЦ-овете произвеждат около 84 процента на тока, от АЕЦ е едва 3%. В латиноамериканската страна работят само два атомни блока.