Pages

вторник, 11 юни 2013 г.

Самарас се нахвърли на "Газпром"

Конкурсът за приватизацията на гръцките газови дружества DEPA и DESFA претърпя тотален крах, след като основният кандидат-купуват руският монополист „Газпром“ на 10 юни се отказа отнадпреварата и не внесе обвързваща оферта. Това отприщи гневна реакция от страна на правителството и в частност самия премиер. „Конкурсът се провали не по вина на Гърция“, заяви Андонис Самарас.

Продажбата на двете предприятия се смятаха за ключови в гръцката приватизация, от които в бюджета щяха да влязат 1.5 млрд. евро. От газовия холдинг изказали разочарование, че не се стигнало до желания завършек, но същевременно обвиняват и Атина, че не е предоставила необходимите документи за финансовото състояние на DEPA.

След злополучния развой, гръцкият премиер продължава да е оптимист и вярва, че ще бъде завършена сделката за газопреносния оператор DESFA, където основен претендент е азербайджанска компания.

Конкурсът беше проведен според изискванията на Европейския съюз, отбелязва още Самарас по време на съвместна пресконференция със своя колега от Люксембург Жан-Клод Юнкер, който пък коментира, че нямал информация дали за провала на приватизацията има пръст и самата Европейска комисия. „Не изключвам тайно вмешателство от някой висш чиновник".


Отговорността за пропадналата приватизация трябва да се търси на гръцките власти. Ролята на ЕК в този процес е свързана единствено да следи за спазването на законите, свързани с конкуренцията, коментира пред ИТАР-ТАСС един от говорителите Оливие Баи.„Комисията и властите в страната достатъчно направиха за тази приватизационна процедура, за да разяснят условията на двамата основни кандидати. В крайна сметка „Газпром“ и съвместното предприятие M&M Gas (съдружие между местните компании Motor Oil и Mytilineos) решиха да се откажат, отбеляза Баи.

Тази сделка може да окаже влияние върху плановете на „тройката“ – ЕЦБ, МВФ и ЕК при отпускането на поредния спасителен транш за Гърция, тъй като продажбата е „изключително важна и трябва да бъде завършена възможно най-бързо“, смята представителят на Еврокомисията по икономическите въпроси Саймън О‘Конър.


По информация на гръцката преса 
M&M Gas предложила за DEPA 550 млн. евро, а руснаците – 900 млн. За миналата година печалбата на продаваната компания възлизала на 106 млн. евро.