Monday, 27 May 2013

Петима на руска рулетка за гръцкия газ

Конкурсът за приватизацията на гръцката газова компания DEPA ще се състои на 10 юни, съобщи днес окончателното решение агенцията по приватизация. Допуснати са петима кандидати: руските "Газпром и "Синтез", два местни консорциума и държавната азербайджанска компания ГНКАР

След като преди месеци Атина обяви условията в конкурса и петимата претенденти заявиха, че не са доволни от високата гаранция и обвързващите оферти. В тази връзка шефът на „Газпром“ Алексей Милер се наложи да ходи на два пъти до съседната страна, дори обяви, че е готов да се срещне с премиера Андонис Самарас. „Не сме съгласни с условието държавата да задържа платената гаранция, в случаи че сделката се провали заради трета страна“, уточни пред вестник "Имерисия" руският енергиен мениджър. "Газпром", според медията, се притеснявал, че Европейската комисия ще блокира сделката и компанията ще загуби гаранцията.

Ако приватизациите на DEPA, газоразпределителното дружество DESFA и компания за спортни залагания минат успешно в бюджета на закъсалата страна може да влязат над 2.3 млрд. евро, разкри пред Bloomberg през март шефът на агенцията по приватизация Янис Емирис.

Около продажбата на двете газови компании има освен чисто делови и силно геополитически характер. Според неофициална информация в гръцката преса, руската компания е внесла оферта на стойност 900 млн. евро. Втората руска компания Синтез се очаква да внесе оферта за DESFA. Не е изключено обаче Синтез да внесе оферта в последния момент и за покупката на ДEPA.

Анализатори на енергийния пазар преценяват, че ако победителите на търга са “Газпром” за ДEPA и “Сокар” за ДЕSFA, макар че САЩ и ЕС гледат с добро око на азербайджанското участие, геополитическият покер, който се разиграва през последните месеци, в известна степен ще балансира нещата и Гърция ще избегне какъвто и да е допълнителен натиск отвън. Може би това ще е идеалният вариант, каза представител на правителството в Атина, цитиран от БТА, който обаче побързал да добави, че става дума за тръжна процедура, а не за подялба на баницата на геополитическо ниво, изтъквайки, че победителите ще са тези, които ще дадат най-високата цена. Не става дума за директно възлагане, а за открит търг съгласно законите на Гърция и на ЕС, изтъкна същият представител.