Thursday, 30 May 2013

Балтийски АЕЦ може да остане само на хартия

Снимка: ИТАР-ТАСС
Държавната корпорация „Росатом“ може да промени плановете си строителство на АЕЦ в Калининград, съобщи днес руската преса. Като мотив се посочва поетапното отказване на балтийските страни от тока на Москва. По неофициална информация, монополистът обмислял вариант (в случай че все пак продължи строежа), да промени начертания проект за два блока с обща мощност 2300 мегавата вместо 2600. 

В Литва например, вече изказват съмнения, че строежът може да бъде замразен за неопределено време. Самите литовци още не могат да преживеят факта, че трябваше да затворят АЕЦ „Игналина“ през 2009 (единствената в Балтийския регион), за да бъдат приети в Европейския съюз. Генералният директор на затворената централа Виктор Шевалдин обаче твърди, че стъпката е предприета по чисто „политически причини“. Според него Брюксел нямал изгода да държи АЕЦ, която ще произвежда много по-евтин ток и по-този начин да осигурява независимост на страната. 

Направени проучвания показали, че централата е една от най-сигурните в Европа, като в оборудването са инвестирани над 231 млн. евро. След затварянето са съкратени близо 1000 специалисти. 

Преди месец близо 100 екологични, научни и правозащитни организации от двайсет страни се обединиха в обръщение към няколко европейски банки, сред които Societe Generale, Росбанк с искане да не финансират изграждането на балтийската атомна централа. Недоволството е срещу идеята за изграждане на отходи, които ще преминават през няколко руски области. По време на протестната акция бяха показани от направен през 2009 година референдум в Литва, в който 92 процента от нацията се обявява против руския проект.