Monday, 20 May 2013

Французи и японци ще купуват шистов газ от САЩ


Френската компания GDF Suez и японските Mitsubishi, Mitsui и Nippon Yusen официално обявиха, че възнамеряват да купуват втечнен американски шистов газ, който ще бъде доставян от терминала Cameron в Луизиана. Очаква се той да заработи през 2017 година. Компаниите са подписали споразумение, с което са готови да финансират неговото изграждане, съобщиха руски медии.

Сключеното международно споразумение ще окаже благоприятно влияние за развитието на този сектор, убеден е президентът на компанията Sempra Energy Марк Снел, която ще строи терминала.

Четирите компании  имат по 16.6% дялово участие в проекта, като се очаква да инвестират до 7 млрд. долара. За пълното завършване на терминала, според изчисления на Снел, ще са необходими около 10 милиарда.         

В САЩ шистовата енергетика бележи бум през последното десетилетие, въпреки че в много страни по света е забранена. Сред противниците на технологията „хидравлично разбиване“ за добив на шистов газ е и България, която наложи мораториум с решение на парламента. Въпреки забраната, учени доказаха, че са необходими още дискусии. В началото на годината бе създадена специална комисия, която да проучи детайлно технологията. Времето обаче не стигна и следващият парламент ще има тежката задача да реши дали да отмени решението на предшествениците.