Thursday, 16 May 2013

Сърбия определи маршрута на "Южен поток"


Сръбската агенция за териториално планиране и компанията „Сербиягаз“ подписаха договор, чрез  който се правят промени в плана за строителство на газопровода „Южен поток“ на територията на западната съседка. С изменението на документа фирмата ще има право в най-скоро време да започне изграждането на тръбата.

Цялостният план ще бъде окончателно одобрен на 30 юни, а в началото есента се очаква да бъде обявена конкретната дата за строежа.

Входната точка ще бъде град Зайчар, а изходната – Сомбор. След България и Сърбия, пътят на руския газ ще мине през Босна и Хърватия.

През ноември 2009 година „Сербиягаз“ сключи споразумение с „Газпром“ за учредяване на смесено дъщерна компания  South Stream Serbia AG, в която руснаците има 51% дялово участие, а съседите - 49%.

Първите количества синьо гориво Белград ще получи през 2016 година (няколко месеца по-късно в сравнение с България), заяви през март шефът на „Газпром“ Алексей Милер по време на среща в сръбската столица.

Строителството на сръбския участък ще струва 1.7 млрд. евро при 150 млн. за българския (поне така до последно твърдеше бившият икономически министър в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев).

На българска почва изграждането на "Южен поток" бе решено да започне през юни. Бившият кабинет, верен на стила си да сменя решенията си като носни кърпички два пъти дневно, така и не обясни ясно как ще бъде финансиран българският дял. Енергийните репортери и специалистите в продължение на три години бяха финтирани с половинчати отговори от типа: "това са част от нерешените върпроси" или "тази тема обсъждаме в момента". Бившият министър Добрев твърдеше, че сред вариантите е Българският енергиен холдинг, тъй като не може да си позволи инвестицията, делът да бъде поет от руснаците. За сметка на това през следващите 15 години страната ни ще покрива инвестицията с постъпленията от инфраструктурни такси.