Tuesday, 21 May 2013

ДКЕВР клекна пред ЧЕЗ


Енергийният регулатор няма да отнеме лиценза на чешката електроразпределителна компания ЧЕЗ, заради която хиляди българи излязоха на протести. Домакинствата в Западна България получиха двойно и тройно по-високи сметки през януари.

Чашата на търпението преля и за правителството на ГЕРБ, което моментално поиска отнемане на разрешителното, подобно на албанските им колеги. Комисията, оглавена последователно от Юлияна Иванова и Евгения Харитонова, се измъкна деликатно на няколко пъти от отговорната задача с мотива, че са необходими още решения и становища от КЗК, Областните администрации в Западна България.

Първоначално решението трябваше да бъде взето през април, но бе отложено за средата на юни.  Изненадващо е изявлението на Харитонова, която лично обяви, че са необходими допълнителни становища на експерти, а това изисквало време. Комисията няма да е лошо да открехне дали върху решението са повлияли изпратените по искане на Марин Райков експерти и доколко заведеният от Прага иск срещу държавата е оказал влияние върху взетото решение. Според информацията докладът още не е одобрен окончателно.

Странно би било, ако ДКЕВР обърне палачинката, с оглед на новото статукво в парламента, и все пак реши да накаже базираното в Прага чешко дружество. 

Мениджмънтът не еднократно се е бил в гърдите, че се стреми да предлага качествена услуга. По неясни обаче причини, столичния квартал "Младост 3" остана снощи за близо половин час без ток. Въпреки усилията ми, операторите така и не пожелаха да вдигнат телефонната слушалка.