About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 10 May 2013

Инвеститори искат енергийни договори на масата


Разпореждането за ограничаване работата на зелените централи е незаконно, липсва и информация кои точно производители са ограничавани, в каква степен, по какъв график и по какви правила се преценява необходимостта да бъде ограничавана една или друга централа, още повече, че вятърните и слънчевите централи произвеждат само 6% от електроенергията в страната.

Енергийната система на страната не е пред колапс, че няма опасност за електроснабдяването, твърдят в разпространено писмо до медиите соларният бизнес, който настоява за повече прозрачност и при разходите на държавните дружества. 

Хората, според ВЕИ секторът, трябало да знаят за теглените от енергийните предприятия кредити, колко ще плащат за парникови емисии, приходите от произведената енергия от топлоцентралите, договорите за ремонти и доставки в АЕЦ „Козлодуй“ и в конвенционалните централи.

Асоциацията призовава министърът да обяви причините за тежкото финансово състояние на НЕК за забавянето с месеци на плащанията към производителите на електрическа енергия, крайните снабдители и останалите контрагенти.

До ограничаването на зелените централи се стигна след като почти спря изностът на ток от страната за съседните страни, а вътрешното потребление драстично спадна спрямо миналата година заради топлото време. Сред страните с преустановен износ е Турция. Мотивът на икономическото министерство е, че страната е поискала тази мярка, за да синхронизира енергийната си система с европейската. Фирми-износители обаче твърдят, че прекъсването е заради високата такса за пренос, по този начин на Анкара излизало по изгодно да търгува с Унгарния вместо с България. Василев разкри, че имало начин да се възобновят доставките от юли, но всичко зависело от преговорите, които се водят в момента.

No comments:

Post a Comment