About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 20 May 2013

Опряхме до заем за газовите връзки


След повече от два месеца умуване Българският енергиен холдинг се реши да изтегли заем от 250 милиона евро, за да покрие стар изтеглен кредит за строежа на АЕЦ „Белене“. 195 милиона евро бяха отпуснати на НЕК от банков консорциум с водещ партньор френската BNP Paribas. Крайният срок за погасяване на дълга изтича този месец.
Ръководеният от Михаил Андонов холдинг в крайна сметка е предпочел офертата на американската банка Citigroup пред тази на Deutsche Bank. Сред спряганите варианти бе БЕХ да емитира облигации, с които ще финансира изграждането на българския участък от „Набуко“. Шест банки бяха подали оферти за инвестиционен консултант - HSBC, Societe Generale, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi Group и JP Morgan съвместно с Първа Финансова Брокерска къща.
 Вариантът изглежда е претърпял коренна промяна след оставката на кабинета „Борисов“, тъй като от изявление на ресорния икономически министър Асен Василев става ясно, че с изтегления кредит ще се финансира и изграждането на интерконекторните газови връзки с Турция, Гърция и Сърбия. Съобщението някак противоречи на намерението на ГЕРБ системните връзки да се строят с пари от Европа.
Връзката с Румъния вече е почти готова, очаква се първите количества да потекат този месец. За тръбата към Турция, оценена на 75 млн. евро, е поверена турската фирма „Сетгаз“ съвместно с нашата „Булгартрансгаз“. Проектът е в напреднала фаза и се очаква първият газ да потече догодина.
За сръбската (между Димитровград и Ниш) самият шеф на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков не веднъж е заявявал, че инвестицията от 60 млн. евро е предвидена по оперативна програма „Регионално развитие“. Гръцката също се говореше, че ще се строи с еврофондовете. Така че, хубаво би било ресорният министър да обясни, ако са променени плановете за какво ще се използва освободеният ресурс.

No comments:

Post a Comment