About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 30 April 2013

Еколози спъват строеж на АЕЦ




93 екологични, научни и правозащитни организации от двайсет страни се обединиха в обръщение към няколко европейски банки, сред които Societe Generale, Росбанк с искане да не финансират изграждането на балтийската атомна централа. Недоволството е срещу идеята за изграждане на отходи от централата, които ще преминават през няколко руски области.

Петицията е събрана на проведен митинг в Калиниград, където бе издигнат транспарант: „Не на АЕЦ“. Еколозите поставили също бидони за радиоактивни вещества.

Исканията вече дават резултати, тъй като от проекта са се отказали други две френски банки  Crédit Agricole и BNP Paribas, както и немската Hypovereinsbank.

Крайно неетично е да излагаме хората на опасност, същевременно редица атомни търговци да печелят от експорта на електроенергията в Европа, категорични са еколозите. Планирано бе Германия да внася от въпросната централа след 2016 година. Преди дни обаче политик заяви, че това категорично няма да се случи, тъй като страната не изпитвала недостиг.

Очаква се първият от общо два ядрени блока, с обща мощност 2300 мегавата, да заработи след три години.

No comments:

Post a Comment