Tuesday, 30 April 2013

Еколози спъват строеж на АЕЦ
93 екологични, научни и правозащитни организации от двайсет страни се обединиха в обръщение към няколко европейски банки, сред които Societe Generale, Росбанк с искане да не финансират изграждането на балтийската атомна централа. Недоволството е срещу идеята за изграждане на отходи от централата, които ще преминават през няколко руски области.

Петицията е събрана на проведен митинг в Калиниград, където бе издигнат транспарант: „Не на АЕЦ“. Еколозите поставили също бидони за радиоактивни вещества.

Исканията вече дават резултати, тъй като от проекта са се отказали други две френски банки  Crédit Agricole и BNP Paribas, както и немската Hypovereinsbank.

Крайно неетично е да излагаме хората на опасност, същевременно редица атомни търговци да печелят от експорта на електроенергията в Европа, категорични са еколозите. Планирано бе Германия да внася от въпросната централа след 2016 година. Преди дни обаче политик заяви, че това категорично няма да се случи, тъй като страната не изпитвала недостиг.

Очаква се първият от общо два ядрени блока, с обща мощност 2300 мегавата, да заработи след три години.