About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 22 April 2013

„Голямата чистка“ май е да тупнем черджето


Планираната голяма чистка на Асен Василев засега се оказва само избърсване на праха, който да отиде в очите на медиите и избирателите.

По всичко изглежда, че министърът няма да се съобрази с подмятанията напоследък за закриване на Българския енергиен холдинг, а просто ще промени поредните пешки в структурата. 

С действията си соченият за експерт (дълбоко се съмнявам, че в енергетиката) дори пренебрегна исканията на обществения съвет да се заличи БЕХ, тъй като концептуално и идейно не помагал за развитието на сектора. Вместо това, воден от своя логика, ресорният министър реши да измъкне от Борда Валентин Николов, който впрочем бе изстрелян от ГЕРБ директно от табуретките в парламента в креслото на най-отговорното за страната дружество – АЕЦ „Козлодуй“. 

С падането на кабинета „Борисов“ сякаш резонно бе поискана главата на техния човек. Сега идва на дневен ред кой ще застане на поста, дали има капацитета и за колко време. Нищо чудно от есента ядрената централа да се оглави трети човек. 

Рокадите на министъра стават на фона на скандали с изкупуването и експорта на тока, поредица от проверки както от наши институции, така и от Европейската комисия, заканите на ВЕИ бизнеса да заведат лавина от жалби срещу НЕК и ЕСО. Една кадрова дестабилизация на АЕЦ би било прекалено за разцентрованата енергетика.

След като Василев с лек замах започна да мете кадри в сектора, хубаво би било да се знае какво става с преекспонираните проекти на „Козлодуй“, Райков вече поиска да се преразгледа договора за „Южен поток“, дали същите мисли не се въртят на икономическия министър и за Седми блок или просто се подготвя почвата и съответните хора за възкръсване на „Белене“.

No comments:

Post a Comment