Pages

вторник, 23 юли 2013 г.

Класика и жито в сакралния 40 ден от протестите

В сакралното за християнската религия 40 дни, с което се смята, че душата на покойника напуска земното битие и се възнася на небето, протестиращите срещу кабинета „Орешарски“ не пропуснаха ритуално да погребат водената от министрите политика и да пречистят нацията от тежкото зло, стоварило се върху българите преди повече от месец. 

Поредният протест пред парламента, далеч по-малоброен в сравнение с началото на месеца, показа креативността на организаторите. Присъстващите имаха възможността да си купят свещи в присъствието на истински духовници и да направят молебен за спасението на нацията и да се поклонят пред истински ковчег. Италианското посолство също не бе подминато от тълпата. Дипломатическия дом на „Ботуша“ трябваше да изтърпи скандиранията и присъствието на недоволните, разбрали, че органите на реда тайно извеждат депутатите от страничния вход на парламента. А поменът си беше спазен от всякъде – дори с жито в чашка и мирис на тамян. 

И ако предните дни Жандармерията и полицията се радваха на народното благоволение, търпението сякаш на униформените е на привършване. Мъж и младеж бяха жестоко нападнати и проснати на жълтите павета от полицаи край храм-паметника Александър Невски, докато на противоположния край, близо до бюста на Цар Освободител, интелигенцията показваше, че протестът има и културен характер. Музикант на поставен роял „заговори“ с езика на класическата музика и показа, че неговото оръжие са нотите.

Именно върху този детайл бих искал да концентрирам вниманието ви в следващото видео, приятно слушане. И нека пак да напомня, че насилието не води до нищо, а само изостря омразата. Бъдете толерантни и не се поддавайте на агресията.