Pages

петък, 19 юли 2013 г.

Чиновничка отхвърля утвърдени наредби

Регионалните структури на администрацията открай време е известно, че дават мило и драго да изпъкнат по някакъв начин пред шефовете в столицата. На подобен случай се натъкнах и в окръжния съд в Разград.

Отиваме с близък да извадим свидетелство за съдимост и първото нещо, на което се натъкваме е въведена такса от петдесет стотинки за разпечатани бланки, които се получават при плащане на таксата за съответната услуга. Най-любезно попитах каква е разликата от тази, която е на официалната страница в интернет и служителката ми отговори: „Ми наредено ми е да не взимам разпечатки, внесени от вън, а само ксерокопия, направени от мен?!?!?. Естествено, касова бележка за бланката не получих.

Логично попитах как няма да приемете формуляр, който е обнародван като образец в Държавен вестник и фигурира в сайта на Министерството на правосъдието: „След като примига на парцали, чиновничката изстреля: „Ми вижтИ с‘я ний си имамИ собствени формуляри на нашия сайт и не приемамИ тези на министерството.

Изумлението ми трудно можеше да се опише и с риск да ме вземат за идиот попитах не са ли подчинени на същото ведомство. При отговора, че си имат сайт, собствени правила,  наредби и закони се успокоих, че проблемът не е в мен. Женицата явно така и не разбираше жалката ситуация, в която бе изпаднала и реши да се защитава. 

Извади копие от Държавен вестник и посочи, че формулярът на централното ведомство пишел: „До министерството на правосъдието“, а този на техния сайт – „До Окръжен съд – Разград, иначе текстът бил един и същи. Задължително било обаче да се изтегли бланката от техния сайт. 

Денят на абсурдите обаче ми готвеше още по-голяма изненада, когато мой близък ми сподели, че в банков клон му казали: Вие, онез там в София не ги слушайте какво ви разправят, ние тук си работим по наши правила!