Pages

вторник, 30 юли 2013 г.

Саудитски принц притеснен от шистовата революция

Саудитска Арабия не трябва да подценява икономическото влияние на шистовата революция и опасността от загуба на средства от експорта на нефт, пише в писмо на саудитския принц Ал Уалид бин Талал  (Al-Waleed bin Talal) до няколко министри, разпространено в интернет на 27 юли. Прессекретарят на принца потвърдил за The Financial Times, че писмото е истинско. Друг чиновник, пожелал анонимност, пък разкрил за The Wall Street Journal, че с текста е запознат и самият крал Абдула.

В обръщението си към министрите се казва, че трябва да се инвестира повече средства в алтернативни източници. Според писмото 92% от приходите в бюджета на страната за 2013 година се състои от продажба на нефт. 

"Ако продължаваме да пренебрегваме все по-засилващата се роля на шистовия газ, да не отчитаме намаленото търсене на „черно злато“ в глобален мащаб, постъпленията в хазната драстично ще спаднат“, предупреждава Талал. Опасенията му са породени от несериозното отношение на саудитските чиновници, които нееднократно са заявявали, че шистовият газ няма да измести търсенето на нефт и по никакъв начин не застрашавал благосъстоянието на страната.

Същевременно някои от страните-членки на ОПЕК, сред които Нигерия и Алжир, вече се принудиха да намалят износа на нефт заради по-слабото търсене. По данни на организацията, като се позовава на независими изследвания, в периода 2020-2025 САЩ има шансове да се превърне в световен лидер в добива на горива и нефт. 

Анализатори от  Harvard Kennedy School пък прогнозират, че още през 2017 година Вашингтон ще отчете ръст в добива на нефт до 16 милиона барела за денонощие спрямо 6.4 милиона за миналата година. За сравнение Саудитска Арабия в момента добива по 12.5 милиона барела.