Pages

понеделник, 19 август 2013 г.

Срещу 9000 лева казваме "чао" на енергото

За около 9000 лева на почти всяка сграда може да бъде инсталирана покривна фотоволтаична система и да бъде решен проблемът с плащането на високи сметки за ток. Инсталация с капацитет от 3 до 5 киловата е напълно достатъчна за покриване на енергийните нужди на едно домакинство. Свързана към мрежата или снабдена с акумулатор, системата ще осигурява денонощен приток на безплатна електроенергия, произведена от слънцето. 

Инвестицията, според изчисления на ресорната фотоволтаична асоциация, се изплаща за около 10 години, а след това произведената от енергия домакинството може да продава и да си осигурява солиден допълнителен месечен доход. Животът на соларните модули е поне 25 години.

В момента основната пречка за семействатвата пред подобна инвестиция са тежките и дълги бюрократични процедури за инсталиране на фотоволтаични системи за битови и стопански нужди. 

Когато административният режим стане достъпен, ще бъдат създадени нови десетки хиляди работни места, които да не са концентрирани само в столицата или големите градове. Единствените губещи от това ще бъдат монополните електроразпределителни предприятия. Превръщането на потребителите в производители на ток ще обезсмисля ролята на ЕРП-тата и все повече ще свива техния пазарен дял. Те от години блокират регулаторните промени, които биха позволили на гражданите и малките фирми сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници, смятат специалистите от сдружението.

Практиката показала, че идеята вече успешно е реализирана в Пловдив. 75-годишен пенсионер сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела. "Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста. Захранвам бойлер, котлон и два телевизора с фотоволтаици. През зимата няма да ми е студено, защото разработвам изобретение, подобно на генератор, ще ми дава ток колкото си искам", похвали се пред "Труд" Васил Владиков, който по професия е инженер. Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата.