Pages

понеделник, 2 септември 2013 г.

Протест намали добива на нефт в Либия

Либия намали добива на нефт близо 15 пъти за последните два месеца. В момента джамахирията произвежда по 100 000 барела за денонощие, съобщи AFP като цитира представителят на парламентарната комисия по енергетика Саад бен Шрада (Saad Ben Shrada).
Драстичният спад е заради протестите на работниците в металургичния отрасъл, които блокирали през юли нефтените терминали и портове. Браншовиците обвиниха властите, че продават суровини без съответните документи. 
Агенция „Ройтерс“ пък допълва, че протестните акции на работниците са довели до спиране на производството на няколко газови находища в източна Либия. За да не се стигне до енергийна криза властите били принудите на внасят дизел и мазут за нуждите на електроцентралите. Властите отказват да съобщят какво количество са внесли и на каква стойност са щетите от блокираните газови мощности.

Заради социалното напрежение, цените на лекия суров петрол Brent, скочили на борсите с близо два долара до 114.6 долара за барел. Според The Financial Times, липсата на либийски петрол на световния пазар е от решаващо значение, тъй като арабска страна произвежда висококачествена суровина.