Pages

събота, 31 август 2013 г.

Проект в Талин развива велотранспорта

Екологичен проект в Талин цели да стимулира използването на колело вместо автомобил. През целия септември властите на естонската столица са организирали различни кампании с цел да се намалят вредните емисии в атмосферата и да покажат най-различни възможности за придвижване по натоварените улици.

От Съюза на архитектите в страната вярват, че може да се промени обликът на централните булеварди, ако се подобри екокултурата на населението. Специалистите са подготвили показни демонстрации как би изглеждалa възлова артерия в Талин, ако по нея обичайният автомобилен трафик бъде заменен с велосипеди или електромобили. Освен обучителна част, местната власт е предвидила улични карнавали, гонки с велосипеди.

Всички шофьори, които се навият да оставят за месец автомобилите си ще имат право да се возят безплатно в обществения транспорт срещу показване на шофьорска книжка 
Снимка: Личен архив

В началото на годината градът се прочу по света с идеята си да въведе безплатни автобуси за жителите с цел да намали задръстванията и замърсяването.


Подобна кампания за по-малко коли по улиците проведе през април и София. Близо 50 души подкрепиха с велосипедите си инициативата на холандското посолство, че трябва да се стимулира екологията, "зелената инфраструктура" и чистия въздух в най-натоварения град на България.