Pages

събота, 25 януари 2014 г.

Украйна дължи $2.7 млрд. за газ

Снимка: Guardian
Украйна трябва да заплати до края на деня 2.7 милиарда долара за доставения през миналата година газ от руската „Газпром“. Това напомни по-рано днес пред журналисти представителят на газовия монополист Виктор Валов. „Възможно е Украйна да поиска разсрочване на дълга“, предположи той като очаква сумата да бъде погасена от украинското правителство най-късно до края на месеца.

Същевременно от „Газпром“ за момента се въздържат от коментар за натрупаните задължения. Очакванията са, че Киев през тази година ще поиска доставки между 35 и 40 милиарда кубически метра на синьо гориво.

Припомням, че когато Русия и Украйна започнат да уреждат отношенията си по газовите доставки, всяка година Европа следи с интерес и повишено внимание преговорите – особено след 2009, когато Старият континент, включително и България, останаха без газ заради възникналия спор между страните. 

Точно преди една година украинците отново се опълчиха на Кремъл и отказаха да платят 7 милиарда долара с аргумента, че не са закупили заявеното гориво.