Pages

събота, 13 юни 2015 г.

Ерменков: Борисов се намесва при ценообразуването на тока



"Премиерът Бойко Борисов се загрижил за бизнеса, но не го видях да се е загрижил цената на бита. Казва, че трябва да се промени ценообразуването. И това, ако не е намеса  в работата на КЕВР. Коментарът направи в предаването „Факторът Кошлуков” по Канал 3 Таско Ерменков от парламентарната комисия за наблюдение дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който заедно с колегата си Искрен Веселинов коментираха най-наболелите проблеми в енергетиката. И двамата са на мнението, че проблемът с „дупката” в секатора не е в ценообразуването, а в дългосрочните договори с  частните американски централи „Марица Изток” 1 и 3. „Три правителства имат вина за неизгодните договори – вината е споделена”, категорични са депутатите. 
Искрен Веселинов отбеляза още, че договорите с двата ТЕЦ-а е трябвало да се развалят много отдавна, след като държавата е забелязала, че заради тях НЕК губи по 700 милиона лева годишно.

Таско Ерменков разкри още, че е отправил преди месец и половина писмо до Министъра на енергетиката Теменужка Петкова какво се прави по отношение на НЕК, но до този момент никакъв отговор не е получил. Той намекна също, че трябва да се преразгледат и фактурите за технологичните разходи, които обявяват предприятията. Да се види къде се трупа дефицитът по веригата. По отношение на фотоволтаиците АДФИ ще е задължена много стриктно да проверява фактурата за технологичените разходи, която „зеленият бизнес” представя пред ДКЕВР и митническата декларация, с която са внесени съоръженията.

„Битката е тежка”, защото по един или друг начин има "зелени" централи, в които участие имат и политици. Ако не прекъснем порочния кръг с изтичането на средства в сектора, може да се стигне до събитията от 2012 година, когато обществото скочи срещу цените на тока и ЕРП-тата, прогнозира Ерменков.