Pages

четвъртък, 30 юли 2015 г.

Монтират пейка с фотоволтаици в София



 Рециклируема пейка с фотоволтаици ще бъде монтирана в столичния Научно-технологичен парк. Съоръжението е дело на двама млади архитекти - Пламена Георгиева и Крум Панчев - победители в конкурс на парка за иновативна пейка.



Вече има заявен интерес не само от Столична община, но и от редица частни инвеститори. Ако проектите се окажат работещи и ефективни, успешни решения, те биха разположили такива пейки и в своите паркове, така че от тях ще могат да се възползват по-широк кръг от хора, а не само посетителите на Научно-технологичния парк, коментираха организаторите на конкурса. 



Фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т.нар. „пчелна пита“, в която са съсредоточени всички най-важни изводи – USB входове, контакти и др. Предвидена е и вградена тонколона за ползвателите, желаещи да слушат музика.



Формата на пейката е инспирирана от позите, които заема човешкото тяло. Проектирани са и различни модулни варианти – например, пейката да има облегалка или някакво покритие. Източник на вдъхновение са фасадите на сградите в Научно-технологичния парк, за да може пейката да се вписва максимално добре в обстановката“, разказаха младите архитекти, спечелили надпреварата.