Pages

понеделник, 3 август 2015 г.

Откриване на "София диша" 2015


 За пета поредна година в София бе открит градският фестивал "София диша". В продължение на пет неделни дни посетелите имат възможност да видят и обменят идеи с творци, майстори и изпълнители. Следващата неделя "София диша" ще бъде на тема: Визуални изкуства – ул. „Пиротска“; 16 август, 2015 г. – литература – ул. „Ангел Кънчев“; 23 август, 2015 г. – спорт – ул. „Цар Иван Шишман“; 30 август, 2015 г. – Музика и танц – ул. „Оборище“.

През последните пет години фестивалът се превърна именно в това – в един своеобразен празник-среща, на който се запознахме с последните събития от културния живот на столицата. Запознахме се с множество музиканти, художници, занаятчии, танцьори, актьори, писатели и една многолика и разноцветна група от будни хора, за които изкуството се е превърнало в начин на живот.
Ако трябва да съберем под общ знаменател цялото това разнообразно множество, което фестивалът събира всяка година, то бихме могли да определим тези хора като пулсът на града. А заедно с пулса идва и онази глътка въздух, която ни е толкова нужна в топлите летни дни.

Въобще, „София Диша“ намери трайно място не само в календара от културни събития в столицата. Фестивалът се превърна в част от града, част, която заедно създадохме и облагородихме, правят кратка равносметка организаторите на официалния сайт.