Pages

сряда, 16 декември 2015 г.

За винетките, ремонтите и тол системата



Правителствата от последните 8 години нямат последователна политика за разпределение на приходите от винетките. Годишно в хазната влизат по 220 милиона лева. Това обяви специално за Канал 3 председателят на Форум за балкански транспорт и инфраструктура  Петър Мутафчиев. Основният му упрек към държавата е, че няма прозрачност по отношение на разходването на средствата от винетките.

Приходите обаче можело да нараснат още, ако към въпросните 220 милиона лева се заделят от постъпленията от акциза за горива – практика, която е имала ефект преди години, но впоследствие е премахната с решение на парламента. Така че за дупки и нови пътища имало всички предпоставки годишно да се инвестират минимум по над 500 милиона лева, без да се включват парите от Европа.  

За постъпления в бюджета се разчита и на бъдещата тол система, която трябва да заработи от 2017 година. За изграждането й ще са нужни 678 милиона лева. Годишно за поддръжка държаваща ще трябва да отделя по 653 милиона. Това дава основание на експертите да смятат, че следващите години не може да се очакват огромни постъпления по това перо.