Pages

петък, 12 февруари 2016 г.

Гласове за компенсации по "Южен поток"




"България ще си потърси правата заради прекратения проект Южен поток. В момента се обмислят всички юридически възможности, но на този етап не бих искал да разкривам подробности", това заяви от парламентарната трибуна, заяви вицепремиерът Томислав Дончев от парламентарната трибуна в отговор на запитване на депутата от РБ Мартин Димитров. 

"България е най-засегнатата по две причини", аргументира се Дончев и допълни:

"Първата: намираме се на възлова точка от ключовия проект и втората - оказахме се в епицентъра на разразилия се скандал."

Припомням, че именно в Турция, при посещението си на 17 декември, руският президент Владимир Путин обяви "замразяването на тръбата" и обвини директно България в "беззъба позиция". Нещо повече - пред събралите се дипломати Путин задълбочи анализа си и отчете, че страната ни е пропуснала златна възможност от експлоатацията и таксите по газопровода.

Пред депутатите Томислав Дончев подхвърли, че все пак може и да не сме напълно капо от спряната тръба. 300 000 тръби, които все хващат прах във Варна и Бургас можело да се използват в бъдеще и по някои други проекти, без да конкретизира какви.  

Преди време се заговори, че същите може да се натоварят на кораби и да се изпратят обратно в Русия за изграждането на "Турски поток". С оглед на обтегнатите отношения между Москва и Анкара заради сваления военен самолет Су-24, малко вероятно е в момента проектът под Босфора да стартира и така да се освободим от тръбите. Преди дни и посланикът на Русия в Турция беше от ясен по-ясен - ако турците искат за партньор Русия в "Турски поток" - първо да се извинят за самолета, да признаят вината и да компенсират щетите от трагедията. Дали ще се реализира този проект - оставям всеки да прецени.

По темата Мартин Димитров допълни, че България трябва да бъде много по-настоятелна, отколкото е всъщност, за търсенето на пропуснати ползи от реализацията на проекта. Като пример той посочи, че страната ни се намира в аналогично положение, както бяха руснаците преди години по проекта "Белене". В тази връзка да припомня, че през 2013 година руската държавна корпорация "Атомстройекспорт" даде Националната електрическа компания на Международния арбитражен съд в Париж заради спрения проект АЕЦ Белене.


"Така че, ако някой не е изпълнил европейското право, не е проблем на България и ние сме в правата си да търсим пропуснатите ползи", аргументира се Мартин Димитров.