Pages

вторник, 29 март 2016 г.

Кабинетът се активизира за Летище София




До 2 седмици Министерски съвет трябва да разгледа за одобрение концесията на столичното летище. За пловдивското решение може да има и още тази седмица, съобщи по време на инфраструктурна конференция транспортният министър Ивайло Московски.

Намирането на стратегически инвеститор за столичния аеропорт е приоритетна цел вече на няколко правителства. Преди месеци дори се заговори, че парите от концесията директно ще отидат за оздравяване на закъсалата държавна железница. От авиационния сектор също чакат с нетърпение частник да поеме най-голямата ни аерогара. По време на годишната среща на авиокомпаниите в средата на март, отново ясно бе подчертано, че предстоящата концесия на летище София цитирам „отваря много въпроси пред тях” и най-вече доколко ще повлияе за успешното развитие на българските авиокомпании и гражданската авиация като цяло.

Що се отнася до пловдивското – авиационните експерти споделиха на срещата пред Канал 3, че то също е изключително важно за сигурността, тъй като е резервно летище на столичното. Подобен случай на аварийна ситуация се разигра в края на миналата година с два чартърни  самолета. Оказало се, че аеропортът бил затворен посред нощ и намало кой да обслужи близо 300 души. След нелепата случка от държавата се чу глас, че ситуацията не търпи отлагане и за този аеропорт активно ще се търси частен стопанин.

Сред ударните задачи на държавата са промените в Закона за концесиите. Предвижда се отпадане на заложения в момент 35-годишен срок. По думите на Московски концесия вече ще може да се отдава и за 99 години. Поправките щели да дадат повече гъвкавост както на концесионера, така и на съответното ресорно министерство, което ги отдава.