Pages

събота, 2 април 2016 г.

Завод за ток от боклук в центъра на София?



 
Франц Нойбахер: Снимка: Канал 3
 Завод за производство на ток от битови отпадъци съвсем спокойно може да работи и в централните части на София. Това заяви в ексклузивно интервю за Канал 3 австрийският еко експерт Франц Нойбахер. Специалистът разкри, че е направил препоръки към нашето министерство на околната среда, които са успешно възприети още преди години във Виена.

Най-подходящото място за изграждане на завод  за производство на ток е центъра на столицата. Колкото и абсурдно да звучи тази препоръка дава един австрийски специалист, който е консултурал десетки подобни проекти в страната си.

„Произведената енергия изисква кратки разстояния от завода до абонатите, за да не се допускат загуби по трасето. Друг вариант е близо до площадки, където има промишлени предпиятия на хартиената, целулозната и химическата промишленост или рафинерии. В България имате такива мощности, които са изключително подходящи. С това искам да потвърдя и да успокоя хората, че тези технологии са напълно безопасни както за околната среда, така и за хората. Днес в Австрия има изградени 40 подобни заводи за производство на ток от отпадъци.

Тогава защо продължаваме да се страхуваме?

Франц Нойбахер: Българите по нищо не се различават от австрииците, както преди години. Големият проблем е, че липсва информация и някой, който на достъпен език им обясни. В Австрия експерти съвместно с министерството на екологията доста мислехме как да бъдем полезни на хората. Така излезе тъй наречената ”бяла книга” – всички въпроси на едно място – с цифри и доказателства. Между другото, тази книга препоръчах да се преведе и на българските колеги, защото имаме много общи допирни точки и съм уверен, че ще ви бъде полезна. Смятам, че това е правилният път за успешното информиране.

Какво печелят потребителите и Топлофикация?

Франц Нойбахер: Най-голямата печалба е, че жителите живеят в един по-екологичен град и с по-малки сметки, заради намалените разходи на общинския оператор.    

Със завода за производство на ток се затваря цялостното изграждане на системата за третиране на отпадъците в София. Преработката на част от софийските отпадъци може да осигури  енергия за една трета от клиентите на столичното топлофикационно дружество. Заводът ще рециклира пластмаса, хартия и биоразградими отпадъци - от тях ще се получава т.нар. модифицирано твърдо гориво (RDF), което ще се използва за производството на топлинна и електроенергия. Общината очаква през летния период инсталацията изцяло да произвежда топла вода за столичани, а в отоплителния сезон ще се работи комбинирано с използване на природен газ. С произведената енергия става и по-малко зависима руския газ.

По план новият завод  трябва заработи през 2019 година. Той ще бъде изграден в ТЕЦ София и ще се изгарят над 180 хиляди тона годишно. След пускането в бюджета на София ще бъдат спестени между 40 и 50 милиона лева на година от транспортирането на боклук. До 10% ще се свият и разходите на Топлофикация. 

28.03.2016
"Денят на живо" по Канал 3