Pages

понеделник, 4 април 2016 г.

Alaska Air Group купува Virgin America за $4 млрд.





 Американската компания Alaska Air Group купува  Virgin America, съобщи агенция Associated Press. Селката е оценена на 4 млрд долара. Окончателното финализиране на сделката трябва да приключи не по-рано от 2 януари 2017 година.

Alaska Air Group ще плати на акционерите във Virgin America над 2 милиарда 2 млрд. долара или по $57 за акция, което се равнява на 47% по-скъпо от петъчните котировки на NASDAQ ($38,9 за акция). Освен това, новият собственик ще погаси за своя сметка стар дълг на авиопревозваща и плащания по аренда на самолети в размер на близо 2 милиарда долара.

От Alaska Air коментираха, че сделката ще допринесе за разширяване на ежедневните маршрути. Централата на новата компания ще бъде базирана в Сиатъл. 

Alaska Air започна преговорите за Virgin в началото на годината. Интерес проявяваха и други превозвачи, сред които JetBlue, припомня Financial Times.


Базираната в Калфорния Virgin America e създадена от британския бизнесмен Ричард Брансън. Флотът й се състои от 53 самолета. Първият полет е извършен на 8 август 2007 година. В момента извършва полети между 18 града в САЩ и 3 в Мексико. Alaska Air има маршрути в над 100 американски града, Канада, Коста Рика и Мексико.

В момента 80% от американския пазар се контролира от 4 оператора - American Airlines, United Continental, Delta Air Lines и Southwest Airlines. Към „втория ешелон” се причисляват JetBlue на Аляска, Virgin America и редица нискотарифни компании като Spirit Airlines.