Pages

вторник, 19 април 2016 г.

Близо 6 млн.лв. влизат в хазната от договора за "Хан Аспарух"



Снимка: Министерство на енергетиката

България ще получи следващите пет години 5,7 млн. лева от договора за за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Хан Аспарух". Това стана ясно днес (19 април), след като бе представен сондажният кораб Noble Globetrotter II. Премиерът Борисов, ресорният министър Теменужка Петкова, депутати и специалисти наблюдаваха край Бургас техническите възможности на плавателния съд. 

Платформата е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Той ще се отправи към блок "Хан Аспарух", където ще извърши проучване през 200 метра воден стълб.

Следващите 4 месеца ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. Сондаж ще се извършва на около 128 км, източно от гр. Варна и дълбочина до 5 600 м, уточняват от министерството на енергетиката.


"България имаше възможност да разработва собствен местен добив много отдавна, вместо да плаща от 4 до 6 млрд. долара на година за внос на енергийни ресурси", подчерта министър-председателят. 

Припомняме ви, че през 2012 г. бе сключен договор между държавата и консорциум с участието на енергийните гиганти Total, Repsol и ОMV. Още тогава водещата френска компания пое ангажимент да инвестира в блока 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше авансово предоставен бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Веднага след сключването на контракта бяха направени 2D и 3D сеизмични проучвания, за да се определи точното място на сондажа.