Pages

сряда, 7 септември 2016 г.

Дончев: „Балкан” ще се захранва от няколко източника



При преговорите за изграждането на газовия хъб България ще настоява да има ключова роля на транзитьор. Освен това, със същия приоритет при разговорите ще бъде и неговата цена. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев на депутатско питане. Той обаче не пожела да разкрива подробности какво точно е договорено до момента с експертите от Брюксел.

Заместникът на Борисов подчерта, че страната ни е „много бдителна” в разговорите, за да не се допусне заобикаляне на страната.

Към момента е ясно, че бъдещата инфраструктура ще се захранва от 4-5 източника, включително и от Русия. Кремъл вече е получил покана за тристранна среща с ЕС и България.

Томислав Дончев подчерта от трибуната, че още тази есен предстоят конкретни технически анализи и изготвянето на съответната документация за финансиране по фондовете на Европейската комисия. Целият процес по подготовката можело да отнеме близо една година.

Запитан дали проектът ще е печеливш за страната, както заяви преди дни премиерът, Дончев обясни, че този отговор ще получим едва след като има направен пазарен модел по проекта.