Pages

събота, 10 септември 2016 г.

Русия иска да кажем как ще плащаме за "Белене"

Снимка: БГНЕС
България трябва да изпрати в най-скоро време информация за сроковете за изплащане на дълга по АЕЦ „Белене“. Това са заявили представители на руската държавна корпорация „Росатом“ по време на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, представители на Българския енергиен холдинг и неговата дъщерна фирма Националната електрическа компания. Руско-българската работна група е провела среща вчера по въпросите, свързани с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта „Белене”.

Страните обсъдиха по-нататъшните стъпки в рамките на решението. В него бе заявено, че българската страна трябва да погаси щетите, нанесени от прекратяването на строителството на атомната централа в размер на 620 милиона евро. Освен това, до пълното погасяване на цялата сума на щетите ежедневно се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.


От българска страна е поставен и въпросът за получаване и преглед на сертификатите и документите за произведеното оборудване за проекта, както и извършване на инспекция на място, допълва Инвестор.бг. Съоръженията за АЕЦ „Белене“ се съхраняват в Ижорските заводи.