Pages

събота, 10 септември 2016 г.

ЕК отпуска пари за газовата ни връзка с Румъния



Европейската комисия отпуска  безвъзмездно 179 млн. евро за изграждането на газопровода България-Румъния-Унгария-Австрия. Това съобщи официалният сайт на Комисията след подписани на 9 септември споразумения за изграждане на инфраструктура. Освен това правителствата и операторите на преносни системи от Гърция, България, Румъния и Унгария са подписали споразумения за сътрудничество по газови проекти по т. нар. „вертикален коридор“.

Украйна, Румъния, България и Гърция са подписали меморандум за разбирателство относно обратните потоци по Трансбалканския газопровод.

Министрите приветстваха предстоящото завършване на новата междусистемна газова връзка между България и Румъния и проекта за укрепване на българската мрежа в подготовка за нови междусистемни връзки със съседните страни. Съответните министри се ангажираха с бързото завършване на още четири приоритетни проекта – терминал за втечнен природен газ в Хърватия и свързваща инфраструктура до Унгария, междусистемна газова връзка Гърция – България и междусистемна газова връзка България – Сърбия, се казва още в бюлетина на ЕК.

„Днешната среща е важен етап от регионалното сътрудничество и напредъка в изпълнението на плановете за енергиен съюз. Като работим заедно, можем да подобрим енергийната сигурност и диверсификацията в регион, който вече е усещал голямата си уязвимост по отношение на доставките на газ“, отбеляза Марош Шефчович, заместник-председател на Комисията, отговарящ за енергийния съюз

 „Радвам се, че нашето сътрудничество в региона е довело до осезаеми резултати – България има достъп до втечнен природен газ, а скоро и Украйна ще има такъв достъп. Искаме обаче да отидем по-далеч от сътрудничеството в газовия сектор. Ето защо сътрудничеството вече ще обхваща също възобновяемата енергия и енергийната ефективност, което ще помогне и за подобряване на енергийната сигурност чрез намаляване на зависимостта от външните доставчици на енергия“, допълва комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.