Pages

четвъртък, 22 април 2021 г.

6% ДДС за храни и напитки на белгийските ресторанти от май

От май месец ДДС за храни и напитки за ресторантите в Белгия ще бъде намалено на 6%, похвалиха се от Федерацията за търговия и услуги Comeos и приветстваха мярката на правителството в борбата за минимизиране на щетите в следствие на коронавируса.риветстваме намаляването на ДДС-то, което е най-накрая ясна мярка за подкрепа на сектора", заявяват от федерацията. 

Планът е от средата на май хорека секторът да бъде отново поетапно отворен след 8-месечна забрана за дейност. Първоначално ще бъдат отворени терасите на баровете и ресторантите, впоследствие хотелите и развлекателната индустрия. Всичко това ще стане с уговорката, че противоепидемичната обстановка го позволи.

Надеждите на бизнеса сектора са през юни да вземат глътка въздух и макар и с ограничените приходи да възвърнат част от натрупаните дългове.


Консултативният съвет от специалисти съм кабинета на Александър Де Кро обяви, че се обсъждат няколко варианта за заведенията и ресторантите – да затварят в 20:00 ч, в 21:30 и 23:00. За първите два часови пояса се появиха възражения от рестораньори като ги определиха за нецелезъобразни. Според собственици на големи заведения в страната, ако затворят терасите в 20:00 всички клиенти ще отидат по паркове и градини, а там мерките и дистанцията падат.

Впрочем по отношение на мерките и дистанцията и в момента не може да се каже, че се спазват – особено от по-младите белгийци. Ако се поразходите в градските паркове вечерно време ще се натъкнете на десетки тийнейджъри насядали по земята с бира в ръка. Жадните за срещи младежи са приети с разбиране от полицията, която прави всичко възможно все пак да осигури необходимата дистанция между седящите.