Pages

неделя, 25 април 2021 г.

Замъкът на Хорст – тишина, зеленина и белег за славни рицари

Замъкът на Хорст (Castel van Horst) се намира във фламандското селище Sint-Pieters-Rode. Закътан между зелените хълмове на Хагеланд, широка морава и езеро, той привлича десетки туристи, решили да разведрят скучното делнично ежедневие.




Историята му датира от 15 век. Замъкът първоначално е бил рицарска крепост, а впоследствие разширяван и надграждан до средище за специални празнични събития през 17 век. Около него е имало езерца за развъждане на риба На тяхно място са направени езера. През 18 век част от тях са източени, а площта превърната в обширни дъбови гори. Върху старите диги пък са изградени алеи.  

Езеро край замъка

Замъкът е добре запазен и край него все още може да се види традиционния укрепителен ров. Обектът попада в обхвата на програмата „Натура 2000“.

Лицева част на замъка

Езерцето е дом на риби и няколко костенурки, които сякаш свикнали с ежедневните погледи на зяпачите, се препичат на малко островче.

Костенурки дремят на припек

Ако сте се уморили от разходката, може да поседнете на дървени пейки и просторна морава и просто да се наслаждавате на птичия звук.


Недалеч от замъка открита площ с висока стоманена стълба също привлича туристи. Това е прекрасна площадка за любителите на фотографията, които могат да направят панорама на близките селскостопански полета, природа и стари архитектурни къщи.