Pages

четвъртък, 13 май 2021 г.

Киндердейк - вятърната перла на Южна Нидерландия

Kinderdijk

Киндердейк (Kinderdijk) е малко селце в Южна Нидерландия. Намира се на около 15 км източно от Ротердам. В превод означава "детска дига". На малка по площ територия е изградена уникална дренажна система от 19 вятърни мелници, чиято основна цел е била да управляват нивото на водата. 

Тази дренажна система  е от особено значение в Нидерландия . Дълго време жителите не само на Киндердейк търсели начини да управляват нивото на нивото на водата и да предпазват прилежащите големи площи от наводнения.



За да се отърват придошлата излишна вода са изкопани множество изкуствени канали. Това обаче не помагало особено много. 


Решението било изграждане на редица от вятърни мелници, способни да изпомпват вода и да я задържат във вътрешен басейн, разположен между нивото на полдерите и нивото на водата в реката. 

Безспорна атракция е запазен стар двигател от 1738 година, в отлична форма. В музейната мелница Blokweer от 1630 година пък ще преживеете какъв е бил животът през 50-те години на миналия век.  

Мелниците са сред най-предпочитаните туристически атракции в Ниската земя и обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1997 година.