Pages

сряда, 19 май 2021 г.

Защо Белгия успява да ваксинира хиляди на ден

Защо Белгия успява да ваксинира хиляди на ден и смело си поставя срокове да ваксинира гражданите си до 11 юли. Ами успява заради стриктната си политика, която е приела още след като влезе във втория си локдаун през есента.

Тогава, екипът от учени и здравни съветници към премиера Александър Де Кроо изготвиха дългосрочна стратегия с ясни планове и графици, които не бяха променени при никакви екстремни ситуации, дори при очерталия се недостиг на ваксини.

Страната ударно премина към изграждане на огромни ваксинационни центрове с размерите на българската „Арена Армеец“. Един от тях е разположен в непосредствена близост до технологичния парк на Льовен.

Когато се запъти човек натам още на главната магистрала са поставени големи пътни табели, които указват на шофьори, колоездачи и пешеходци мястото на ваксинационния център.

Огромен паркинг за колелета и автомобили е разположен в близост до сградата. Подстъпите към входа са щателно разчертани за отстояние от метър и половина между чакащите.



План на ваксинационния център

Още на самия вход стюарди насочват към електронен термометър, а оттам всеки поема по специално начертана в червено, синьо и зелено пътека до пунктовете за регистрация. Самите те представляват кабинки подобни на тези за чекиране на летищата. Няма бумащина, смут и декларации, само проверка на личната карта и посетителите поемат към една от залите за чакане. Няма как да ги объркате - оцветените пътеки водят точно до съответната оцветена зала за чакане. Просто сядате и чакате да ви излезе номерчето на плазмата.

Видео: Stad Leuven

Вътре са изградени десетки малки ваксинационни пунктове. На таблото срещу номера ви е написан и ваксинационният пункт/стаичка. Влизате манипулацията продължава не повече от 5 минути заедно с проверката и насоките на медика. 

Снимка: Hln.be

След ваксинация оставате в зала за чакане в продължение на 15 минути. На голям екран срещу вашето номерче таймер отброява оставащото време, а медик обикаля сред чакащите и пита как се чувстват. 

Всички тези мерки и стъпки бяха подробно разявнявани с информационни кампании през всичките тези месеци. Страната пусна и информационна брошура за ваксинационната кампания.

Фламандските власти бяха изготвили подробен наръчник, в който се обяснява какво предстои следващите месеци и какво се очаква от гражданите да направят, за да няма напрежение по време на предстоящата масова ваксинация в месеците след юни.

Наръчникът е направен под формата на въпроси, които си задава всеки един желаещ да се ваксинира: Кога и къде да се ваксинирам? Как да стигна до ваксинационния център? Къде и кого да попитам, ако имам притеснения и въпроси? Още информация за ваксината и ваксинирането.

Всеки гражданин две седмици по-рано получава едновременно по пощата, със СМС и на имейл датата, мястото, часът за ваксиниране и специален код. В писмото ясно е упомената ваксината, която няма право да променя.