Pages

Sunday 13 November 2022

Белгия влага 25 млн. евро за LED осветление на магистралите

 

Снимка: личен архив
Белгия ще вложи 25 милиона евро, за да смени цялото осветление по магистралите до 2027 година, пишат вестниците HLN и De Zontag.

Само във фламандската част на страната има около 30 000 стълбове. От тях 40% вече е с подменено.

Федералният ресорен министър на мобилността и благоустройството Лидия Пийтърс (Open VLD) е поискала от  Агенцията за пътища и движение (AWV) да ускори подмяната и през следващите пет години всички стълбове да са с икономично осветление, допълват още медиите като се позоват на националната агенция Белга.

Според министъра с подмяната на година ще се спестява два пъти повече енергия - около 4 GWh годишно или най-малко около 1,4 милиона евро по-малко ще струва на бюджета.

Друго предимство: с новото осветление когато магистралите не са натоварени лампите ще могат да се затъмняват или дори да се изключват при нулев трафик.

Тази технология позволява и на редица общини да регулират осветлението си така че по улиците да не светят всички стълбове, а през един или през два.

От федералното правителство обаче са категорични, че пестенето на енергия по никакъв не е за сметка на сигурността на пътуващите по националните магистрали или по регионалните пътища където много често наред с коли има и огромен брой колоездачи.

"Безопасността е на първо място по всяко време. Принципът за регионалните пътища е като замагистралите: "гасете, където е възможно, осветявайте, където е необходимо", казва министирът.

Средствата на обща стойност 84.5 млн.евро са от европейския фонд за възстановяване. С парите освен за икономично осветление ще се подмени с екологичен автопаркът на транспортната фирма De Lijn, за зарядни станции на електромобили, за повдигане на мостовете на Алберт канал, както и за изграждане и ремонт на кейови стени.


No comments:

Post a Comment