Pages

Saturday 19 November 2022

Енергийни компании с проект за водородна централа в Гент

Photo: elespanol.com
Енергийните компании Equinor и Engie планират да произвеждат водород от природен газ в голям мащаб, да улавят CO₂ и да го съхраняват в норвежкото Северно море, съобщи в. De Tijd.

В съвместния проект, наречен H2BE, норвежката и френската компания проучват дали могат да произвеждат на пристанището чист водород в огромни количества. Идеята е да се произвежда от природен газ, а отделеният CO₂ да се улавя и изпраща обратно по тръбопровод за съхранение в Норвегия под Северно море.

H2BE ще има капацитет от 1000 мегавата и годишно производство от 8,4 тераватчаса водород.

Engie и Equinor са започнали предпроектното проучване преди година. Резултатите са успешни, разкри Ирен Румелхоф, член на борда на Equinor в интервю за белгийския вестник. До края на месеца ще бъде още по-детайлно избистрена концепцията. „Доста оптимистично сме настроени, защото от нашите контакти с клиенти и местните власти в региона на Гент показват, че има голямо индустриално търсене“, допълва членът на  Equinor.

Ако всичко върви по план, окончателното инвестиционно решение ще бъде взето през 2025 година, а самото производство през 2028  или 2029 г. На този етап от проучването на проекта, според Румелхоф, е твърде рано да се каже колко пари ще са нужни. Ориентировъчно ставало дума за инвестиция не по-малко от 1 милиард евро.

Водородната централа се разработва едновременно с друг  проект на Equinor за изграждане на CO₂ тръбопровод от Зеебрюге до Норвегия. Той ще се свърже с мрежата за CO₂ на сушата, която операторът на Fluxys иска да изгради.

До края на десетилетието 20 до 40 милиона тона CO₂ могат да бъдат отстранени от промишлеността чрез тази мрежа, от които 1,9 милиона тона могат да бъдат транспортирани годишно от водородния завод в Гент. 

Румелхоф посочва, че проектът не може да успее без подкрепата  на фламандското правителство при кандидатстването за субсидии от Европейския иновационен фонд.

No comments:

Post a Comment