Pages

Sunday 20 November 2022

Страхът се превърна във фактор за по-ниска сметка

 

Блокчета въглища. Снимка, личен архив
Високите цени на ток и газ, непредвидимите  руски доставки на „Газпром“ и като цяло динамичната среда на водещите енергиени борси в Европа накараха домакинствата на Стария континент сериозно да се замислят за месечното потребление и значително да намалят консумацията. Страхът от неизвестното хвана като в клещи някои от водещите икономики, сред които Белгия, Нидерландия и Германия.

БЕЛГИЯ

Поради страх от висока сметка за енергия, белгийците значително свиха потреблението на газ в сравнение с миналата година. Според данни на Европейската мрежа на операторите на газови мрежи ENTSOG, спадът в консумацията за септември, октомври и ноември е с близо 30-40% спрямо 2021. Топлото време и меката есен също са оказали положителен ефект върху по-ниските месечни фактури. Това се вижда и от графиката, на която са показани средното потребление на газ за периода 2018-2021 и през октомври 2022.

Потребление на газ в GWh и на ден. Графика: De Tijd

Фламандският енергиен регулатор Vreg от своя страна изчисли, че средната годишна фактура за тези, които през октомври са подписали договор за газ и енергия, ще е над 6 800 евро. Месец по-късно обаче заради драстичния спад в цените на газа регулаторът направи своя корекция и излезе с прогнозни разчети, че сметката ще е с около 1400 евро по-ниска - 5352 евро. От графиката представена в белгийския вестник Het Laatste Nieuws може да се види средната прогнозна цена на газа и на електроенергията през 2022.

Графика, източник:hln.be

Към този момент единствените надежди на отънелия белгийски джоб са да се запази сравнително по-дълго топлата есен и най-после правителството да вземе решение за енергийната помощ – нещо, което отдавна направиха техните съседи Нидерландия. Това трябваше да стане факт през ноември, но беше отложено за декември като сумата на домакинствата ще бъде накуп компенсирана. Към този момент се говори, че месечната помощ за ток и газ ще е в размер на около 150 евро, което от графиката по-горе е видно, че сумата е крайно недостатъчна.

Още от лятото много белгийци решиха, че трябва да заменят удобната газова инсталация с добре познатите дърва, въглища и пелети. Резонно и скочи търсенето много преди първите студени дни. С месеци се очакват доставките на дърва.

В строителните магазини трескаво се купува и презапасява. В Белгия например през целия септември можеше да си закупиш от строителен магазин въглища и дърва с отстъпка в продължение на месец. Една от хранителните вериги пък наред със стоките пусна купуваш 2- взимаш 3. Така че блокчетата дърва се взимаха като топъл хляб.

НИДЕРЛАНДИЯ

Както в Белгия, така и в Нидерландия основната критика към правителствата е, че твърде дълго изчакват преди да се намесят, за да облекчат тежкото положение на домакинствата.

Едно от решенията на Хага бе домакинствата, че  домакинствата ще получават тази зима определени количества газ (около 2500 kWh електроенергия и 1169 m³ газ ) на цени преди войната в Украйна. При надхвърляне на тези количества домакинствата ще плащат на пазарни цени. Също така, нито един оператор няма да има право да спира при неплатени фактури.

С операторите бяха договорени таван на цените на енергията до края на 2023 г., съобщи обществената телевизия NOS. Ще има и Фонд за спешни случаи за хора, които имат проблеми с плащанията. Правителството заделя 50 милиона евро за това. Хората, които не могат да плащат сметките си получават допълнителни шест месеца и не могат да бъдат отрязани от газ и / или електричество.

Договорено е също, че доставчиците на енергия трябва да предлагат фиксирани, дългосрочни договори ,за да дадат на гражданите по-голяма стабилност.

Допитвания в пресата на двете страни показали, че хората много бързо били принудени да пренастроят битието си. Преди скокът на цените хората признавали, че използвали всеки ден пералня, сушилня. Докато в момента перат един път седмично, а миялната – по веднъж на няколко дни или когато се напълни. Някои дори признават, че са склонни да взимат душ през ден само и само да спестят някой друг евроцент за газ.

На въпрос кои са основните източници за стабилизиране на месечния семеен бюджет голяма част от респондентите заявяват, че са се отказали от автомобила за сметка на колелото или  тротинетката (по-известна в Белгия като степ скутер), наблящягали на промоционалните храни или изчаквали вечер магазините да преоценят стоките.

БЕРЛИН

Германските домакинства ще трябва да платят около 3 500 евро за газ тази година, което е почти три пъти повече от това, което плащали през миналата. Според портала за сравнение на цените Verivox, цената на електроенергията се очаква да се увеличи с 25% през следващите няколко месеца, което ще доведе до повишаване на сметките с повече от 300 евро за средно семейство.

Този април германското правителство одобри пакет от мерки, за да облекчи натиска от нарастващите сметки за енергия, но критиците твърдят, че то далеч не успява да се справи с кризата, припомня Анадолската агенция.

Пакетът включва еднократна помощ от 300 евро за енергиен данък и 200 евро за получателите на социални помощи, както и билет за обществен транспорт от 9 евро на месец, който вече изтече в края на август.

Растящите цени на петрола и газа принудиха хората да променят навиците си, за да свържат двата края. Те променят начините, по които пазаруват и намаляват разходите за ваканции и развлекателни дейности.

Семействата с ниски и средни доходи в Германия също се борят да се справят с нарастващата инфлация и главоломно растящите цени на енергията. Хората са притеснени и търсят начини да намалят сметките си за ток и вода., каза за Анадолската агенция Рамона, която е пенсионер. "Вече сменихме крановете на чешмата и тялото на душа с енергоспестяващи и ще отопляваме само една от стаите в жилището, най-вероятно ще е холът".

Сабине е работеща майка и се притеснява, че няма да и стигне месечния бюджет дори само да купува от преоценени стоки или такива с отстъпки. Обикновено тя пазарувала в края на седмицата. В момента сметката и излизала с 50 евро повече за същите стоки в сравнение с периода преди резкия ценови шок.

Пенсионерите са сред най-тежко засегнатите от кризата с разходите за живот и мнозина обвиняват правителството, че ги изоставя,

Гисела, пенсионирана учителка в детска градина, каза, че пенсионерите се борят да свържат двата края. "Ние просто бяхме изоставени. Вече не пазарувам в супермаркетите, а само в магазините с отстъпки. И тогава се замислям дали да си купя плодове или не плодове

"Имам кола, но карам колело или вземам влака", казва Сандро, баща, добавяйки, че прави всичко, за да се справи с инфлацията и нарастващите сметки за енергия. "Опитвам се да не използвам топлината, да не пускам електрически уреди. Правя каквото мога, за да спестя", каза той.

Сметките за енергия нарастват три пъти

Юрген, баща на четири деца, каза, че те предприемат енергоспестяващи мерки, дори вземат студени душове, но е много трудно да се справят с нарастващите сметки за енергия. Той разкритикува правителството, че не прави достатъчно, за да облекчи натоварването на гражданите и вместо това ги изоставя.

"Като шестчленно семейство е много трудно. Твърде малко, за да се живее, твърде много, за да умре", каза той.

Много германци също вече са чули от наемодателите си, че и наемът се покачва

Още по темата:


ТРАФИК БЕЗ ОТПЕЧАТЪК – КАК СЕ ДАВА ПЪТ НА ПОВЕЧЕ ВЕЛОСИПЕДИ

No comments:

Post a Comment