About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 6 November 2022

Цената на газа уби най-големия разсадник за орхидеи


Снимка, илюстративна: Личен архив

Най-големият разсадник за орхидеи в света - SO Natural, Южна Нидерландия, затваря заради високите цени на газа.  

"Настоящите и очакваните непостоянни цени на газа вбъдеще прави практически невъзможно да се отглеждат орхидеи с търговска цел", разказват производителите за RTL Nieuws.

Орхидеите се нуждаят от много топлина и светлина, за да растат. Голяма част от процеса изисква висока температура в оранжериите. За да се постига оптималната температурна среда, изисква се изразходване на много газ.


Семейният бизнес на SO Natural (първите две букви означават Smaal Orchideeën) е основан в края на петдесетте години от Хендрик Смаал и продължава през деветдесетте години от петимата му синове. През 2008 се сливат две от компаниите Moerkapelle и Bleiswijk и така се създава най-големият световен доставчик на тези саксийни растения.

Компанията снабдява супермаркети и търговски вериги в цяла Европа. През 2021 г. компанията майка SO Group реализира оборот от 38,5 милиона евро и нетна печалба от 2,7 милиона евро. Въпреки добрите показатели според финансовите отчети от миналата година е започнало влошаване на нетните парични потоци и до просрочия към банки.

Освен това SO Group попада в ръцете на нов, богат собственик. Инвестиционната компания Watertoren Hazerswoude придобива 80%. Синът на основателя Мартин Смаал става директор, а други членове на семейството също остават на работа. Въпреки солидните финансови възможности, компанията не успява да спаси производителя на цветя. И така се стига от уведомлението в Търговската камера преди две седмици, че се предприема фаталната стъпка

Какви последици ще има решението за 200-те служители на компанията и какво ще се случи със земята и оранжериите, все още не е ясно.

No comments:

Post a Comment