About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 19 November 2022

Енергийни компании с проект за водородна централа в Гент

Photo: elespanol.com
Енергийните компании Equinor и Engie планират да произвеждат водород от природен газ в голям мащаб, да улавят CO₂ и да го съхраняват в норвежкото Северно море, съобщи в. De Tijd.

В съвместния проект, наречен H2BE, норвежката и френската компания проучват дали могат да произвеждат на пристанището чист водород в огромни количества. Идеята е да се произвежда от природен газ, а отделеният CO₂ да се улавя и изпраща обратно по тръбопровод за съхранение в Норвегия под Северно море.

H2BE ще има капацитет от 1000 мегавата и годишно производство от 8,4 тераватчаса водород.

Engie и Equinor са започнали предпроектното проучване преди година. Резултатите са успешни, разкри Ирен Румелхоф, член на борда на Equinor в интервю за белгийския вестник. До края на месеца ще бъде още по-детайлно избистрена концепцията. „Доста оптимистично сме настроени, защото от нашите контакти с клиенти и местните власти в региона на Гент показват, че има голямо индустриално търсене“, допълва членът на  Equinor.

Ако всичко върви по план, окончателното инвестиционно решение ще бъде взето през 2025 година, а самото производство през 2028  или 2029 г. На този етап от проучването на проекта, според Румелхоф, е твърде рано да се каже колко пари ще са нужни. Ориентировъчно ставало дума за инвестиция не по-малко от 1 милиард евро.

Водородната централа се разработва едновременно с друг  проект на Equinor за изграждане на CO₂ тръбопровод от Зеебрюге до Норвегия. Той ще се свърже с мрежата за CO₂ на сушата, която операторът на Fluxys иска да изгради.

До края на десетилетието 20 до 40 милиона тона CO₂ могат да бъдат отстранени от промишлеността чрез тази мрежа, от които 1,9 милиона тона могат да бъдат транспортирани годишно от водородния завод в Гент. 

Румелхоф посочва, че проектът не може да успее без подкрепата  на фламандското правителство при кандидатстването за субсидии от Европейския иновационен фонд.

No comments:

Post a Comment