About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 16 July 2022

Една история за солидарност

Това е една история за солидарност, за това как Белгия мисли за своите съседи, защото е „в една лодка“ в борбата с енергийната криза.  

PHOTO: www.offshore-energy.biz
Неяснотата около газовите доставки и спрения транзит по „Северен поток“ изправя на нокти европейския континент. В региона на Бенелюкс сякаш Белгия и Нидерландия може да гледат по-оптимистично за тази зима. Белгийците са много по-малко зависими от руския газ, тъй като основно внасят от Норвегия и Обединеното кралство. Има и терминали за втечнен газ. И както казва министътът енергетиката Тинне Ван дер Стратен и „тъй като „не сме изолиран остров, трябва да подхождаме със солидарност към съседите и да помогнем в тежък момент“.

Става дума за съседна Германия, която е изключително зависима от газовото кранче на Кремъл. Страната, според федералния министър, е подсигурила вътрешното потребление за тазгодишния зимен сезон. От Норвегия са договорени допълнителни доставки на газ. Терминалът в Zeebrugge ще бъде допълнително разширен и ще бъде нагнетен. Към момента терминалът е на 70% запълнен, а графиците за доставки на втечнен газ са направени за година и половина напред.

Оптимизъм се вижда и в погледа на енергийната гилдия, които заедно федералното правителство са единни, че трябва да се мисли не егоистично, а солидарно за съдбата на съседите. "Белгия е в добра позиция, получаваме газ от цял свят. Има тръбопроводи до Великобритания и Норвегия, а в Зеебрюге непрекъснато пристигат кораби с втечнен газ“, казва енергийният специалист Люк Пауълс, цитиран от фламандската обществена телевизия VRT.

И въпреки наглед безпроблемните доставки на газ, не така стои обаче въпросът с електроснабдяването. В страната има разработен план за спиране на две от ключовите атомни централи през тази и следващата година. Енергийната гилдия вкупом с фламандския министър Зухал Демир отправиха апел дали е възможно да се наруши този план и да се отложи спирането на АЕЦ Tihange 2 и Doel 3 за малко по-къснo.

 Операторът Engie обаче e категоричен – нито ден извън графика. На пожар се задейства и местната агенция за ядрена безопасност FANC, която паралелно ще проучи дали удължаването на живота на Tihange 2 е възможно с оглед на ядрената безопасност. От своя страна Engie многократно са заявявали, че удължаването е неправомерно.

На този етап изглежда, по думите на властите, че газ и електроенергия за собствени нужди са осигурени. Притесненията са, че не могат да помогнат на съседите, защото всички в са в „една лодка“ и трябва да действат солидарно.

No comments:

Post a Comment