Pages

неделя, 16 април 2023 г.

83% от финландците одобряват ядрената енергетика

След близо 13 години закъснение Финландия пусна нов реактор. Olkiluoto 3 вече е готов. Тестовото производство е завършено и редовното производство на електроенергия започна днес, неделя, 16 април 2023 г. Отсега нататък около 30% от финландската електроенергия се произвежда в Olkiluoto, се казва в официалното съобщение на оператора TVO. Атомната електроцентрала ще произвежда енергия поне през следващите 60 години.

Pucture: Olkiluoto 3, TVO

Стартът на новата мощност ще стабилизира цената на електроенергията и ще играе важна роля във финландския зелен преход, заявява президентът и главен изпълнителен директор на централата Ярмо Танхуа.

Това е исторически ден. Гордея се с всички ядрени специалисти, участващи в проекта, подчертава Марио Мустонен, старши вицепрезидент по производството на електроенергия.

Завършването на проекта вдъхва увереност в подкрепата от страна на финландците. При старта на строителството преди повече от десетилетие близо 60 на сто от населението са одобрявали атомната енергетика. В момента „за“ са казали 83%

Финландският ядрен реактор ще е най-големият в Европа, отбелязва събитието  агенция „Ройтерс“, като се позова на компанията оператор "Теолисууден Воима". Очаква се той да осигури около 14 процента от електричеството, от което се нуждае страната и на намали нуждите й от внос на електроенергия от Швеция и Норвегия.

Агенцията припомня, че новата 1,6-гигаватова мощност е трябвало да заработи през 2005 г. през миналия март беше тествано свързването на реактора с националната енергийна мрежа, но последваха отново аварии и бяха нужни месеци, за да се поправят нещата.

В началото на февруари финландският оператор Fortum обяви, че планира да инвестира допълнително до 1 милиард евро следващите 3 десетилетия за модернизация на два от блоковете на атомната съветска електроцентрала Loviisa. 

За да запази енергийната си сигурност, правителството реши да удължи живота на половинвековните електроцентрали с още 20 години до 2050. В хода на новия лицензионен период се очаква централата да генерира до 170 тераватчаса.

Финландия, която до преди войната в Украйна, бе силно зависима от руския енергиен пазар. След нахлуването на руснаците страната спря вноса. До началото на миналата година 20-22% от електроенергията се внасяше от Русия.