About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 18 February 2023

Финландия удължава живота на съветска АЕЦ с 1 млрд. евро

Финландският оператор Fortum планира да инвестира допълнително до 1 милиард евро следващите 3 десетилетия за модернизация на два от блоковете на атомната съветска електроцентрала Loviisa. Само за последните пет години в нея са вложени 300 млн. евро. 
За да запази енергийната си сигурност, правителството реши тази седмица да удължи живота на половинвековните електроцентрали с още 20 години до 2050. В хода на новия лицензионен период се очаква централата да генерира до 170 тераватчаса.
Credit: Fortum
"На 16 февруари 2023 г. правителството предостави оперативен лиценз на Fortum Power and Heat Oy (Fortum) за блокове за атомни електроцентрали Loviisa 1 (LO1) и Loviisa 2 (LO2) в съответствие със Закона за ядрената енергия. Новият оперативен лиценз позволява производство на енергия в блоковете на атомната електроцентрала до края на 2050 г. Настоящите оперативни лицензи за Loviisa изтичат на 31 декември 2027 г. (LO1) и на 31 декември 2030 г. (LO2)", се казва в офииално съобщение на кабинета.
Условие за издаване на лиценза е положително станновище на Финландския орган за радиационна и ядрена безопасност (STUK), основано на обширна оценка на безопасността на централите. В него се казва, че двете съветски атомни мощности, пуснати съответно през 1977 г. и 1980 г., могат да останат отворени още десетилетия. 
Органът за ядрена безопасност е направил цялостна оценка на безопасността миналия месец и е дал уверения на правителството, че може да работят безопасно още дълго време. "Продължаващото използване на Loviisa ще подпомогне сигурността на производството на електроенергия. В момента централата произвежда приблизително 10% от нуждите на Финландия от електроенергия, с годишно производство от приблизително 8 TWh", се казва в становището.
Експлоатацията на атомната електроцентрала изисква и сигурност на доставките за доставки на гориво. 
На 22 ноември 2022 г. Fortum обяви, че е подписала споразумение с Westinghouse Electric Company за доставка на нов вид гориво за електроцентралата. Въвеждането на новото гориво в употреба е многогодишен проект, изискващ регулаторни одобрения. Като условие за лиценза Fortum трябва да докладва на Министерството на икономиката и заетостта относно договореностите за възлагане на обществени поръчки за новото ядрено гориво най-късно до 31 декември 2023 г.
Fortum също така кандидатства за лиценз за използване на съоръжението за окончателно погребване на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, разположено на площадката на електроцентралата в Loviisa, до края на 2090 г. Този лиценз е в процес на подготовка в Министерството на икономиката и заетостта и ще бъде решен от правителството през пролетта. Posiva Oy ще отговаря за окончателното погребване на отработеното ядрено гориво, генерирано в електроцентралата Loviisa.
"Това решение е важно и добре дошло не само за Fortum, но и за чисто и проспериращо бъдеще за Финландия. Продължаващото производство в Loviisa е преди всичко инвестиция в осигуряването на енергията, от която финландското общество се нуждае, за да постигне амбициозните си климатични цели. Декарбонизацията на нашите индустрии изисква големи обеми чиста и надеждна електроенергия, която не може да бъде покрита само от нови допълнителни и периодични източници. В същото време ядрената енергия като стабилна производствена форма също е ключов фактор за растежа на вятърната и слънчевата енергия в скандинавската енергийна система", казва президентът и главен изпълнителен директор на Fortum Маркус Раурамо.
През април ще бъде пуснат в експлоатация и трети реактор на АЕЦ "Олкилуото" след 13-годишно закъснение.
Финландия, която до преди войната в Украйна, бе силно зависима от руския енергиен пазар. След нахлуването на руснаците страната спря вноса. До началото на миналата година 20-22% от електроенергията се внасяше от Русия.

АЕЦ „Ловииса“ (Loviisa) е първата атомна електроцентрала в страната. Двата енергоблока са с реактори тип ВВЕР-440.
АЕЦ "Олкилуото" носи името на едноименния остров на Балтийско море в Западна Финландия. Има изградени два блока, а през 2002 г. е взето решение за трети. Година по-късно френската компания Areva е избрана за изпълнител. Окончателното разрешение за строеж е получено през 2005 г. На 21 декември 2021 официално е пуснат. Първоначално цената на строителството е изчислена на 3 млрд. евро, но впоследствие се утроява до 9 млрд.

Преди военната офанзива на Русия в Украйна, усилено се говореше  за участие "Росатом в строителството на АЕЦ "Ханхикиви-1" с един блок, базиран на руски реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+ с мощност 1200 МВт. Стойността на проекта се оценяваше на 7-7,5 млрд. евро.


No comments:

Post a Comment