About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 4 February 2023

Започва проучване за удължаване живота на френските АЕЦ

Credit: EDF
Съветът за ядрена политика на Франция одобри започването на проучванe за удължаване живота на действащите централи до 60 и повече години, се казва в изявление на Елисейския дворец.

Как ще протече подготовката и повече детайли в график ще бъдат взети на две следващи заседания- едното през юни, а другото в края на годината. За лятото е планирано да се начертаят и целите енергийното програмиране за периода 2030-2035 г., се казва още в съобщението.

Специализираната бизнес телевизия BFM отбелязва, че се е очаквало повече подробности около изграждането на шест нови реактора EPR2, но след края на заседанието повече светлина по тази тема не е дадена. Според информацията до момента новите мощности би трябвало да влязат в експлоатация най-късно до 2035 г.

Преди време френската корпорация EDF съобщи, че смята да удължи живота на ядрените си мощности от 60 на 80 години. Според изпълнителния директор на EDF Седрик Левандовски въпросът за удължаването на „ядрения флот до 80 години е на масата и това не е табу". Той е бил изслушан по въпроса и пред Народното събрание.

"Нашият парк е адаптиран да продължи до 60 години. Въпросът за преминаването от 60 на 80 години изисква доста учебна работа и затова го предприемаме“. Като мотив той посочва, че шест реактора в САЩ са лицензирани да работят до 80 години. Оказва се, че и технологиите на EDF са приблизително сходни.

Още преди година националната служба ядрена безопасност (ASN) излезе с утвърдително решение и даде зелена светлина за удължаване живота на най-старите реактори в страната, съобщиха AFP и БТА. Става дума за 32 реактора, с мощност 900 мегавата, въведени в експлоатация основно през 80-те години.

Припомням, че планираните нови ядрени мощности в страната бяха обявени през февруари 2022 от френския президент Емануел Макрон по време на своя реч в Белфорт. Тогава той каза, че като заначало ще се строят 6 нови реактора, в впоследствие още 8. Изграждането на първия трябва да започне през 2028.

"Времето на ядрения ренесанс настъпи", заяви тогава президентът в реч, очертаваща енергийната политика на Франция до 2050 г.

Макрон обеща, че EDF ще получи "десетки милиарди евро" за изграждане на нови реактори и че първият трябва да заработи до 2035 г. "Франция няма да затвори нито един от съществуващите си реактори, освен от съображения за безопасност", каза още държавният глава. 

No comments:

Post a Comment