About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 18 February 2023

Анализатори: Рано е да се радваме на евтиния газ

Цената на европейския газ за първи път пада до най-ниската си точка от година и половина насам. На водещата газова борса TTF в петък сутринта (17 февруари) синьото гориво се търгуваше на цена от 49.50 евро за мегаватчас или близо 35% по-евтино в сравнение с летния период (300 евро/MWh), пишат медиите в Белгия и Нидерландия.

Заговори се дори, че най-лошото вече е минало. Хранилищата са пълни на 65%. Много повече са нагнетени от средните 54% през последните 10 години. Зимата е мека, а домакинствата от страх все така икономично използват ток и газ.

Въпреки че за момента и бизнес и домакинства може предпазливо да си отдъхнат, непрекъснато се чуват гласове, че това е измамна моментна снимка и всичко може да се промени за миг. Като мотиви те посочват евентуално рязко застудяване в края на зимата или пък засилена конкуренция между Европа и Азия за LNG, която да надуе неговата цена.

Професорът по енергийна политика от университета в Гент Тейс Ван де Грааф казва, че европейските страни на този етап се справят добре, но критични ще бъдат следващите зими.

По отношение на ниската търгувана цена нидерландската борса той коментира, че цените на едро все още са три пъти по високи от началото на 2021 година и не по-рано от 2030 можем да се върнем към котировките на газа от предното десетилетие

"Руският тръбопроводен газ беше най-евтиният газ, който можеше да стигне до европейския пазар и не мисля, че някога ще се върне“, смята професорът.

"Изглежда, че цените ще останат структурно по-високи, отколкото преди руската инвазия в Украйна", казва и консултантът Eurasia Group. Новият капацитет за регазификация, например в Германия, Италия и Нидерландия, ще помогне да се избегне сериозен недостиг, но по-високите разходи за втечнен природен газ и рисковете от внезапни ценови върхове могат да причинят недостиг.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛНИ ЗИМИ

Газовите фючърси през следващите месеци остават високи и дори ще се увеличат до края на 2023 г. Това показва, че газовата криза далеч не е приключила, сочи анализ на Bloomberg. За март и летните месеци те са на цена от около 54 евро за MWh. Това е по-високо от нормалното за времето на годината, но много по-ниско от рекордните цени, платени през август 2022 г. Цялото внимание сега трябва да бъде насочено към поддържането на запасите в Европа.

След като руските доставки спряха, Азербайджан и Алжир започнаха да доставят повече газ, но не достатъчно, за да компенсират недостига. Норвегия също увеличи производството, но и тя не може да го увеличи повече. 

През следващата година Европа ще бъде много по-зависима LNG, коментира в свой анализ преди месец нидерландската обществена телевизия NOS. "Добрата новина е, че много страни, които произвеждат втечнен природен газ, са увеличили износа си. Така че има много повече на световния пазар. Но има и голям несигурен фактор: Китай. Тази страна беше блокирана за голяма част от 2022 г., така че търсенето на втечнен природен газ беше с около 20% по-ниско в сравнение с предишни години. В резултат на това европейските страни биха могли лесно да изкупят течния газ", отбелязва медията

Ако китайската икономика се върне на нивата преди затварянето заради коронавируса си, по-голямата част от допълнителния втечнен природен газ на световния пазар ще бъде взет обратно от Китай. Страната вече до голяма степен е заложила това чрез договори. Други азиатски страни също разчитат в голяма степен на втечнен газ за отопление на домовете. Едва в края на март, когато отоплителният сезон приключи в световен мащаб, ще се знае на каква цена ще се купуват доставките за следващата зима.

Международната агенция по енергетика очаква, че ако търсенето от Китай продължи да нараства, в Европа ще има дефицит от 27 до 30 милиарда кубически метра през това лято. Агенцията се надява, че евентуалните недостатъчни количества може да се компенсират с други енергийни източници. Например Франция отново да произвежда повече ядрена енергия и че с увеличени мощности водноелектрическите централи в южната част на Европа също ще помогнат. Според МАЕ, Европа може да компенсира недостига, с мерки за икономии, инвестиции във ВЕИ и инсталиране на термопомпи. За всички мерки са необходими около 100 млрд. евро.

Европейската комисия и държавите членки също ще обмислят евентуално удължаване на мерките за строги икономии.

СЛЕД ЕВРОПЕЙСКИТЕ САНКЦИИ

След като през миналата година Брюксел наложи на Русия санкции заради нахлуването в Украйна, а газовите доставки в посока Европа бяха нарушени, от "Газпром" се похвалиха, че са насочили потоците на изток към Китай по газопровода „Силата на Сибир“, пише 3-e newsОтчетен е близо 50% ръст на доставките.

 По думите на вицепремиера Александър Новак е достигнат исторически максимум от 15,4 млрд. куб м. „Виждаме потенциал на доставките за Азиатско-Тихоокеанския регион. Активизирани са дейностите за по-нататъшна диверсификация на експортната инфраструктура".

No comments:

Post a Comment