About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 3 February 2023

Ще донесе ли водородът членството на Украйна в ЕС?

Credit: EPA/ NOS TV
В Украйна пристигна най-голямата делегация на Европейската комисия от началото на войната. Начело с Урсула фон дер Лайен са над 15 комисари, чието присъствие е да покажат, че ЕК подкрепя украинците и че възстановяването след войната е в дневния ред на Брюксел.


Страната играе важна роля в плановете на ЕС за устойчивост. Тя ще бъде партньор "с приоритет" за реализиране на европейските идеи за устойчиво електричество и водород. Защо? Страната има гигантски степи, обширни равнини, където не живеят хора, които за нещо да се оплакват) и много вятър, казва в коментарен репортаж нидерландската обществена телевизия NOS.

Украйна и ЕС подписаха стратегическо партньорство в областта на зелената енергия. Планира се Украйна да доставя значителни количества водород на ЕС. Украинският президент Володимир Зеленски е ентусиазиран от това. Той иска да бъде на преден план, когато става въпрос за зелена енергия. А водородът е зелена алтернатива на изкопаемите горива, се подчертава в репортажа.

Украйна също може да гледа на доставките на водород като на билет за членство в ЕС. Ще получи ли страната това членство като подарък? Според европейския комисар Франс Тимерманс, в разговор пред Nieuwsuur, това не е така.

"Трябва да сме сигурни, че Украйна отново може да стъпи на двата си крака. Важно е да покажем нашата солидарност. Това дава перспектива. Искаме да направим всичко възможно, за да ги доближим възможно най-близо до ЕС", казва еврокомисарят.

Експертът по Източна Европа Тони ван дер Тогт от института "Клингендал" също смята че Украйна вече е направила много и има подкрепа във всички области.

За да се осигурят на ЕС нови, чисти енергийни източници, в Украйна наистина има големи възможности, отбелязва бившият посланик на Украйна Робърт Сери.

"Вече има много големи енергийни компании, които в момента основно добиват газ и работят с въглища. Те искат да направят тази стъпка към зелената енергия“.

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ ПО БЪРЗАТА ПИСТА?

Надеждите на Украйна за бързо присъединяване към ЕС бяха отхвърлени още преди историческата среща в Киев. Миналия юни страната получи статут на кандидат-членка с рекордна скорост, което според президента Володимир Зеленски е "уникален и исторически момент". Въпреки че това е първата стъпка към членството, процесът обикновено отнема много години, припомня Би Би Си.


Радвам се, че се върнах в Киев, за четвърти път след инвазията на Русия. Този път с моя екип от членове на Комисията. Тук сме заедно, за да покажем, че ЕС стои до Украйна твърдо както винаги. И да задълбочим още повече нашата подкрепа и сътрудничество. pic.twitter.com/zf4fvoNKnG Урсула фон дер Лайен (@vonderleyen) 2 февруари 2023 г.

Постигнахме някои много важни споразумения в рамките на преговорите. Само заедно Украйна и силен Европейски съюз могат да защитят живота, който ценим. Украйна се нуждае от постоянна и пълна подкрепа в защитата си срещу Русия. По-нататъшната ни интеграция трябва да даде енергия и мотивация на нашите граждани да се борят срещу всички пречки и заплахи. Вярвам, че Украйна заслужава да започне преговори в членство в ЕС тази година, заявява Зеленски цитиран от Euronews. 

От своя страна Урсула фон дер Лайен обеща да ударят пореден шамар на Русия с нов пакет от санкции на ЕС по случай едногодишната годишнина от войната в Украйна. "Русия плаща висока цена, тъй като нашите санкции ерозират икономиката й, връщайки я назад с едно поколение. До 24 февруари, точно една година от началото на инвазията, ние се стремим да въведем десетия пакет от санкции", заяви тя пред Зеленски без да се впуска в подробности към кои сектори или ще бъде насочен.

И по време на срещат многократно бе заявявано членството на Украйна, но малцина обаче в Брюксел виждат двугодишната цел като реалистична."Не от това се нуждае Украйна", заявява дипломат от ЕС. Друг пък говори за натиск от страни-членки, сред които и Полша, за ускоряване на процеса.


В проектоизявлението на ЕС, което ще бъде публикувано след срещата на върха, се повтаря обещанието, че бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС, и се признават "значителните усилия", положени през последните месеци, за постигане на целите, залегнали в основата на нейния статут на страна кандидатка, и за провеждане на реформи.


Източници заявили пред Би Би Си, че част от изявлението е променено, защото е твърде оптимистично. Твърди се, че Франция, Германия, Италия и страните от Бенелюкс са предупредили да не се поставя прекалено оптимистичен тон.


От бъдещите членове на ЕС се изисква да приведат в съответствие множество закони и стандарти. Усилията на Украйна за реформи са широко възхвалявани, но все още няма публична оценка на ЕС за напредъка. 

No comments:

Post a Comment