About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 21 February 2023

Франция спира за модернизация 7 атомни блока

Франция предстои да изключи от енергийната мрежа през тази година 7 атомни блока за ремонт, за да удължи живота им с 10 години - от 40 на 50. Атомните централи Chinon и Saint-Laurent ще работят между 6 и 9 месеца с намалени мощности. Други 5 АЕЦ също готвят спиране на блокове. 10 пък все още са в процес на ремонт заради корозия. Към момента от
56 атомни  блока работят 43.

Притиснатa от проблемите с производството на електроенергия, компанията EDF иска да съкрати срока и да пусне някои от блоковете възможно по-бързо от планираното, за да осигури достатъчно електроенергия в микса на страната, коментира телевизия BFM Bussiness по повод излезлия тази седмица годишен доклад на компанията.

Неволите със спрените реактори тормозят френската компания от миналото лято. През юли и август, когато нивата на реките бяха безпрецедентно ниски заради засушаването, компанията вече беше спряла половината си мощности си  и натрупа близо 18млрд. евро дефицит в сметката си. 

„EDF понесе рекордни загуби като увеличи дълга си до рекордното ниво от 64,5 млрд. евро“, пише в отчета. Плановото производство на електроенергия тази година ще е от 300 до 330 ТВтч. Чистата печалба на компанията за 2021 г. е 5,113 млрд. евро.

В доклада си EDF oтбелязва, че спирането на работата на блоковете на са й стрували 29,1 млрд. евро. Решението на правителството на Франция за ограничи цените на електроенергията й е струвало още 8,5 млрд. евро.

Необичайно ниското производство от хидроенергийни мощности в резултат на сушата през лятото е намалила печалбата на EDF още с 2,5 млрд. евро. В резултат чистата загуба през 2022 г. се е превърнала в най-голямата за френската корпорация, пише 3e-news.

Миналото лято премиерът Елизабет Борн съобщи, че ще увеличи до 100% дела на държавата в енергийната компания EDF. Решението бе обяснено с „извънредната ситуация по отношение на климата, която изисква радикални решения“, както и с необходимостта от осигуряване на „енергийната независимост на страната“. Беше изчислено също така, че национализацията на EDF ще струва 9,7 млрд. евро.

В началото на миналата година Франция заяви, че ще ограничи ръста на цените на електроенергията до 4%, за да защити населението от резкия скок на сметките за електричество. Правителството нареди на EDF да увеличи производството на електроенергия от атомните електроцентрали с 20 ТВтч до 120 ТВтч за продажба по фиксирана цена. Тогава EDF оцени загубите си от продажбата на електроенергията от АЕЦ на по-ниски цени на сумата от 8,4 млрд. евро.

През март правителството издаде постановления, уточняващи производството на допълнителни количества електроенергия и определи цена от 46,2 евро за МВтч. По-късно EDF подаде иска за 8,34 млрд. евро до Върховния съд на Франция, така че да бъдат компенсирани загубите от продажбата на електроенергия на по-ниски цени в резултат на правителствените ограничения върху цената.

Ядрените и хидроенергийните мощности на Франция, които бяха силно засегнати през миналото лято, ще възстановят капацитета си поетапно най-късно до 2025 година. 

Франция няма да има недостиг на електроенергия, уверява Ксавие Пиехачик. „Рисковете от спиране на тока тази зима са все по-малки, а производството на електроенергия тази година нараства в сравнение с 2022. Не мога да кажа, че това няма да се случи, защото все още можем да се сблъскаме с огромен студен фронт в края на февруари-началото на март, но към момента всички рискове са останали зад гърба ни", каза Пиечачик.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

No comments:

Post a Comment