About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 5 February 2023

Белгия инвестира 100 млн.евро в изследвания за нови модулни реактори

Правителството на Белгия ще инвестира инвестира 100 милиона евро в изследвания за нови модулни реактори. Това става ясно по време интервю с председателя на една от коалиционните партии в управлението Сами Махди, който влезе в задочен спор през ефира на обществената фламандска телевизия VRT с вицепремиера Петра Де Сътер относно бъдещето на ядрените реактори и политиката на кабинета.

След като кабинетът постигна частично споразумение с оператора на белгийските АЕЦ - Engie относно удължаване живота на два от блоковете в политическите кръгове се завъртя идеята дали пък не е по-удачно всички налични ректори да бъдат оставени възможно най-дълго в експлоатация. Заговори се дори за промяна на основния закон, приет през 2003, за поетапно спиране на всички мощности.

Въпреки политическото говорене в посока да се даде стъпка назад и по-дълги години в страната да работят АЕЦ, вицепремиерът Петра Де Сътер е категорична, че законът в същността си не подлежи на промяна, може единствено да се направят частични корекции.

Твърдо „за“ затварянето остава партия „Зелените'. Другият коалиционен партньор  Open VLD, също поставя на дневен ред ревизия на закона. От партията CD&V, пък настояват повече реактори да бъдат ремонтирани, не само Doel 4 и Tihange 3.

Извън политическото говорене и хвърлянето на тези в пространството, правителството продължава усилените разговори с оператора Engie като се надява всички неизяснени въпроси да бъдат договорени и най-късно до март

Припомням, че страната вече изключи два от седемте си от реактора. Tihange 2 беше изключен днес в 00:59 на 1 февруари българско време, съобщи агенция Белга. Спрените два 40-годишни реактора са известни с честите проблеми с безопасността. През годините бяха спирани многократно, а през 2012 г., наред с многото проблеми, бяха открити и пукнатини. Заради честите аварии немското правителство и германският град Аахен многократно призоваваха мощностите да бъдат изведени от експлоатация, припомня ДПА.

Междувременно операторът на мрежата "Елиа" (Elia) предупреди в писмо до федералното правителство, че може да има недостиг на електроенергия през следващите години. В най-лошия случай дефицитът може да нарасне в края на 2025 г. до 1, 2 гигавата (GW), което е една десета от пиковото потребление, съобщи местният бизнес сайт businessam.be.

От кабинета заявиха, че ще преразгледат анализа на риска на Елиа, който беше поискан след като през януари беше постигнато частично споразумение за удължаване на два ядрени реактора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 


No comments:

Post a Comment